Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broman vill starta djurutbildning för att locka tillbaka elever

Flera förändringar planeras på Bromangymnsiset för att budgeten ska gå ihop.

Bland annat föreslås att flera program på Bromangymnasiet ska läggas ned och göras om. Det största förslaget är att gymnasiet ska få en helt ny utbildning.

– Jag ser det här som ett positivt förslag. Vi vill utöka programutbudet med ett naturbruksprogram med djurinriktning, säger Lisbeth Lehtipalo som är tillförordnad verksamhetschef för Bromangymnasiet.

I dag är det 26 elever från Hudiksvalls kommun som läser naturbruksprogrammet med djurinriktning på annan ort. Nu hoppas man från Bromangymnasiets håll att man ska få de eleverna att välja utbildningen på hemmaplan i stället.

– Vi hoppas också kunna locka till oss elever från närliggande kommuner, säger Lisbeth Lehtipalo.

Läs mer: Klart för naturbruksskolor

Gymnasiet ska inte ha någon egen djurhållning utan eleverna kommer att få ha praktik hos företagare i kommunen.

– Vi har gjort en utredning innan vi la det här förslaget och vi har fått ett positivt gensvar från företagarna, säger Lisbeth Lehtipalo.

Läs mer: Välbesökt lantbruksdag

Den 22 oktober ska förslaget presenteras på lärandennämndens möte. Om förslaget godkänns kommer naturbruksutbildningen att starta på Bromangymnasiet höstterminen 2016.

Läs mer: Hästgymnasium står allt mer på egna ben

I dag betalar Hudiksvalls kommun 4,5 miljoner kronor för elever som har valt att läsa naturbruksprogrammet med djurinriktningen någonstans i Sverige. Lisbeth Lehtipalo kan inte säga exakt hur mycket utbildningen kommer att kosta på hemmaplan.

– Vi har inte avtalen med praktikplatserna klara så vi kan inte säga någon exakt kostnad. Men vi kommer att gå plus på det, säger Lisbeth Lehtipalo.

Förslagen som nu lämnats till politikerna bygger på att en del av programmen inte bär sig ekonomiskt. Samtidigt så har antal förstahandsökanden till Bromangymnasiet ökat. Fler elever än budgeterat kommer att börja årskurs 1 kommande läsår.

Läs mer: Stor utredning om gymnasiet

På estetprogrammet kommer bildinriktningen att läggas ned och på samhällsprogrammet föreslås medieinriktningen att läggas ned. I stället ska estetik media startas inom estet och beteendevetskap inom samhällsprogrammet. Anledningen till förändringarna är att gymnasiet hoppas locka en bredare målgrupp.

I förslaget finns även med en nedläggning av gymnasiesärskolans elevboende på Forsa folkhögskola. I nuläget bor fyra elever där. Skolan ska titta på individuella lösningar för de elever som bor där.