Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröderna Törnberg på ny guldjakt

Det finns gott om framgångrika bandybröder.
2000-talets bästa par är Peter och Pär Törnberg.
Inför Edsbyns sjätte raka SM-final berättar de om "familjelivet" i Sveriges bästa lag.

Det är mycket Törnberg i Edsbyn just nu. Pär och Peter, eller ”Pärtan” och ”Pinch”, är båda två nyckelspelare när klubben jagar sitt sjätte raka SM-guld. Framgångsrika bröder som vet vad som krävs för att nå toppen och stanna kvar där oberörda av kritik om att man spelar tråkbandy och är sportens dödgrävare

Det är självklart att det blir snack. Alla vill ju se ett bra lag förlora. Det är så det ska vara, säger Pär.

Vi spelar smart bandy, och när det lyckas så blir det roligt att titta på. Det går inte att bara spela rock´n roll, säger Peter.

Pär och Peter är ungefär lika långa, väger ungefär lika mycket och spelar i samma lag. Men där upphör de flesta likheterna. Pär presenterar sig som den lite mer tystlåtne och tillbakadragne av de två, något som blir tydligt under intervjun där Pär inleder en mening och Peter ofta avslutar den.

Peter har alltid varit mer av en ledare än mig... , säger Pär.

Ja, så har det alltid varit, det blir så när man aldrig kan hålla tyst. Det kanske inte jämt är så kloka saker man häver ur sig, men det händer alltid nåt, nickar Peter instämmande.

Att det blivit så beror också på de 18 säsonger som 35-åringen har bakom sig i Edsbyn. När Pär växte upp var det storebrorsorna Ronny och Peter som var förebilder, och när Pär själv skulle ta steget upp i A-laget var Peter en lämplig klippa att luta sig emot.

Det var en fördel att han var med, särskilt om man undrade något. Peter var ju någon man såg upp till som liten, ganska naturligt eftersom han är nära, säger Pär.

Peter minns också hur det var:

Det kändes roligt och inspirerande när Pär kom. Man har hela tiden haft höga förväntningar på honom.

 

Nej, vi är väl mer som lagkamrater. Men samtidigt är det inte alla lagkamrater man firar jul tillsammans med, säger Peter.

Med åren har bröderna Törnberg fått uppleva några oförglömliga ögonblick tillsammans.

Det senaste, och största, för Pär kom 2007.

När han spelade sin första final och dessutom fick avgöra... Ja, det var fränt, säger Peter, som själv var i en huvudroll som målskytt när Edsbyn vände lagets första final mot Hammarby.

Då var inte Pär med på isen. Edsbyns tre första finaler såg han med bister min från läktarplats.

Jag spelade mycket under de första tre säsongerna vi gick till final, säkert 20 matcher varje säsong. Men det är ju finalen som folk kommer ihåg, säger Pär.

Lördagens match blir hans tredje final Peters sjätte.

Och för första gången är det inte Sandviken eller Hammarby som står på andra sidan.

Att det är Västerås tänker jag inte så mycket på. Men det borde vara stort sug runt dem eftersom det var länge sedan de spelade final. De ser bra ut och vi har haft två riktiga tungviktsmöten under serien, säger Peter.

Båda är överens om att Edsbyns tidigare rutin från Studenternas är viktig. Och när matchen blåses igång handlar allt om att våga...

Man är bjuden på bandyns Super Bowl. Det blir en jäkla hype med bara en match som avgör allt, så det gäller att våga spela ut samtidigt som man inte hittar på något eget utan håller sig till det spel som funkat under säsongen, säger Pär.

Om Edsbyn vinner på lördag nosar laget på Boltics långa guldsvit från 80-talet. Edsbyn är hungrigt på mer och enligt 35-årige Peter så är det från och med nu man ska vara som bäst.

Det är väl egentligen bara ”Kuben” (Magnus Olsson) som är gammal, skrattar Peter.

Vi har en stomme som räcker för att ligga i topp i flera år till, säger Pär.