Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister inom psykiatrin skapar ojämlik vård

Under förra veckans landstingsfullmäktige behandlades frågan om barn- och ungdomspsykiatrin som i dag inte har några egna vårdplatser.

Debatten har på många sätt spårat ur då det för de röd-gröna bara verkar finnas ett alternativ – barn och ungdomar som vårdas inom slutenpsykiatrin ska använda sig av vårdplatser inom vuxenavdelningen alternativt barnkliniken. För oss moderater ska alla länsbor ha rätt till likvärdig vård oavsett om du är 13 eller 50 år och bör därför behandlas därefter.

Under 2010 valde man att utöka vårdplatserna inom vuxenpsykiatrin med fyra platser. Det är i grunden bra men BUP saknar fortfarande vårdplatser för barn och unga som är i behov av specialistvård. Socialstyrelsen har dessutom riktat skarp kritik mot hur BUP i Gävleborg fungerat. Vårdplatserna inom vuxenpsykiatrin har dessutom ofta överbeläggningar och eftersom det i dag saknas avtal om köp av vård så innebär det i praktiken att BUP inte har tillgång till några vårdplatser. Detta trots att FN:s barnkonvention, artikel 37 c, slår fast att: ”varje frihetsberövat barn ska behandlas humant och med respekt för människans inneboende värdighet och på ett sätt som beaktar behoven hos personer i dess ålder. Särskilt skall varje frihetsberövat barn hållas åtskilt från vuxna.”

Merparten av länets barn och unga vill inte vårdas inom vuxenpsykiatrin. Därför är det oroväckande att ta del av den syn som Socialdemokraterna och deras stödpartier har i frågan. Under onsdagens interpellationsdebatt yttrade sig landstingsrådet Hanna-Karin Linck (C) så här från talarstolen:

”De här vårdplatserna som varit väldigt omdiskuterade inom vuxenpsykiatrin är avgränsade från de vuxna men de är inte helt åtskilda och det kan vi väl säga att den fysiska miljön är inte helt optimal.”

När vi besökte psykiatrin förra veckan och lyssnande till personalen så framgick det klart och tydligt att lokalerna inte var ändamålsenliga vilket påpekades vid ett flertal tillfällen.

Vidare säger Hanna-Karin Linck: ”De barn och ungdomar i dag som behöver slutenvård i landstinget får det.

Jag anser att Hanna-Karin Linck har en bristande respekt för vårdbehovet av länets barn och unga genom att försvara en slutenvård där barn vårdas tillsammans med vuxna. Hon borde inse att hennes uttalande strider mot barnkonventionen.

Utan att i grunden kritisera utökningen av vårdplatserna inom vuxenpsykiatrin eller personalen ifrågasätter vi vilka som ska ta hand om de barn och ungdomar som kommer i kontakt med psykiatrin och är i särskilt behov av slutenvårdsplatser? Det är dags att plocka bort den ”röd-gröna” spaden ur sandlådan och sluta försvara ett system som inte fungerar och i stället agera.

Patrik Stenvard (M)

oppositionsråd landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel