Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i verkstäders miljö

Ljusdals kommuns fordonsverkstäder måste förbättra sin avfallssortering. Det står klart efter att kommunens miljöenhet genomfört en rad tillsynsbesök ute på verkstäderna.

Enligt förordningen om producentansvar är verkstäderna skyldiga att sortera sina förpackningar av metall, glas, plast (hård och mjuk), wellpapp, kartong och kontorspapper för materialåtervinning.

De flesta av Ljusdals kommuns fordonsverkstäder behöver förbättra sitt miljöskydd när det gäller avfallssortering. 13 av 15 fordonsverkstäder brister i sina rutiner.

– En del sorterar bara ut metallskrot och brännbart. I brännbart har de slängt i förpackningar. De ska sorteras separat. Vi hittade även farligt avfall i brännbart, till exempel lysrör. De innehåller kvicksilver och ska omhändertas och skickas som farligt avfall. Verkstäderna måste förbättra sig, säger Ulrika Lundmark, miljöinspektör.

En av de förbättringsåtgärder som verkstäderna kan vidta är att sortera avfallet på plats vid verkstaden i stället för som många av verkstäder gör, anlita transportföretag för sortering av avfallet.

Ljusdals kommun ska på återbesök hos fordonsverkstäderna i höst för att säkerställa att bristerna har åtgärdats.