Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Brister i polisens system en skandal"

- Det är fullkomlig skandal att polisen inte har ett system för brott som omfattar hela landet. Det säger Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi.

Lördag den 24 september greps tre män av Västernorrlandspolisen på E4 söder om Sundsvall. Deras bil var så tungt lastad att polisen fattade misstankar. Vid genomgång hittade man "en ansenlig mängd" koppar.

Dagen efter anmäldes att tjuvar varit i farten för andra helgen i rad på Dellenbanans område i Delsbo.

Hade dessa händelser bara några mil ifrån varandra på något sätt ett samband?

- Vi tillhör olika polisdistrikt och har helt separata system. Begår man ett brott i ett län men grips i ett annat ska man nog egentligen ha en jäkla otur om man åker fast. Samarbetet över länsgränserna skulle kunna vara mycket bättre, säger Kåge Pettersson, Hudiksvallspolisen.

Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, kallar det hela för en "fullkomlig skandal".

- Att man i dessa tider inte har ett system för brott som omfattar hela landet, det är otidsenligt och helt obegripligt att det får fortgå!

Jerzy Sarnecki nämner Englamordet som ett exempel där polisens brist på samarbetssystem verkligen fick katastrofala följder, att en mördare kunde fortsätta att gå fri och begå ännu ett mord.

- Där fanns gärningsmannen på andra sidan länsgränsen och hade man haft beredskap att söka och jobba på rätt sätt också utanför de egna länen skulle det kunnat bli annorlunda, menar Jerzy Sarnecki.