Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i ombygge orsakade takras

För få och för korta spikar kunde inte hålla upp innertakets tyngd. En undermålig ombyggnation orsakade takraset på Byggmax, visar polisens tekniska undersökning.

När taket i Byggmax butik i Hudiksvall rasade in, var det ett undermåligt ombyggnadsarbete som var orsaken. Det konstaterar polisens kriminaltekniker, efter att ha gjort en teknisk undersökning i butiken på fredagen.

- Spikarna i reglarna har inte hållit. De var för korta och för få. Taket har inte förankrats på rätt sätt, säger kriminaltekniker Sven-Olof Sandqvist.

Det är 90 millimeter långa spikar som använts när fastigheten byggdes om för flera år sedan, innan Byggmax flyttade in. Spikarna i lokalens södra, ombyggda del har skjutits i takreglarna med spikpistol – men de har varken limmats eller varit försedda med räfflor, enligt den tekniska undersökningen. Förra veckan gav spikarna efter för tyngden av innertaket och isoleringen. I ett sjok rasade stora delar av taket, 6 gånger 20 meter, ned över personal och kunder. Tre personer, två kvinnor och en pojke, fördes till sjukhus med lindriga skador.

Ärendet rubriceras som vållande till kroppsskada och handläggs av polisens miljöenhet. Den kommande utredningen ska klargöra vem som är ansvarig för det inträffade.