Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i miljön på Rengsjö skola

Bollnäs kommun riskerar att få betala vite för brister i arbetsmiljön på Rengsjö skola.
Efter ombyggnaden 2009 har allergiproblemen ökat bland lärare och elever.
- Vi måste få veta vad som finns i luften, säger skyddsombudet Anna Rönn.

I februari i år begärde läraren och skyddsombudet Anna Rönn hjälp från Arbetsmiljöverket för att komma till rätta med brister i arbetsmiljön i den nyrenoverade skolan. Det handlar bland annat om att ventilationen inte fungerat som den ska – och att läckande tak orsakat vatten- och mögelskador, som påverkat hälsan för både lärare och elever.

Synliga mögelskador efter vattenläckagen har åtgärdats och där finns inget mögel kvar, enligt mätningar.

- Men vi vet fortfarande inte om det finns mögel i luften. Och det är jättetråkigt, för det tar så mycket energi när man inte vet vad som finns där – eller om det är farligt, säger Anna Rönn.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Rengsjö skola i april. Häromdagen kom en underrättelse till kommunen att verket överväger ett beslut om föreläggande och vite (en sorts böter) om inte en rad åtgärder genomförs senast den 30 november.

Det handlar bland annat om handlingsplan för fungerande ventilation, undersökning och åtgärdande av mögelförekomst och utredning av förhållanden som kan ha orsaka ohälsa.

- Vi beklagar djupt att det här har tagit så lång tid hos oss – men nu ska det ta fart säger inspektör Stefan Reis på Arbetsmiljöverket.

Kommunen har möjlighet att lämna synpunkter på verkets besked före den 21 oktober.