Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i fårhållning

Ett stort antal omärkta får hölls i ett hägn som inte uppfyller djurskyddslagens bestämmelser. Länsstyrelsen påpekar nu ett antal brister för fårägaren, som bor i Nordanstig.

Fåren var skygga och inte vana vid hantering, så inspektionen fick genomföras utan att djurskyddshandläggarna kunde kontrollera fårens hull och klövar. Vad man dock kunde konstatera var att de var omärkta och saknade individförteckning.

Lamningen skedde utan lamningsboxar och extra tillsyn, och om något djur visade tecken på skada eller sjukdom så avlivades det. Den ligghall som fåren hade tillträde till var inte tillräckligt stor och hade inte tillräckligt mycket strö. Två mindre ligghallar var frånstängda. Djuren fick inte heller tillsyn varje dag.

Före nästa vintersäsong måste djurägaren ha skaffat rutiner för tillsyn och hantering av djuren, så att klövkontroll, klippning och extra tillsyn vid lamning kan ske. Fåren måste också individmärkas och journalföras. Det måste också ordnas med ligghall som ger skydd mot väder och vind, och det måste finnas lamningsboxar.