Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i arbetsmiljö på socialkontor

Arbetsmiljöverket har konstaterat flera brister i arbetsmiljön på socialkontoret i Bergsjö.

Annons

Arbetsmiljöverket har genomfört flera inspektioner i landet för att få en bild av socialsekreterarnas arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har under senare år fått signaler om en växande problematik kring hot och våld.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion på socialkontoret i Bergsjö konstateras flera brister i verksamheten. Det saknas rutiner för att göra skriftliga riskbedömningar i verksamheten. Arbetsmiljöverket konstaterar vid inspektionen att socialkontoret har flera metoder och mötesformer för att regelbundet diskutera arbetsmiljöfrågor, men det finns inga skriftliga rutiner för det. Det saknas också rutiner för upprättande av skriftliga handlingsplaner för de arbetsmiljöåtgärder som inte genomförs omedelbart.

Arbetsmiljöverket kräver att socialkontoret ska göra riskbedömningar när arbetsförhållanden undersöks. Riskbedömningen ska göras skriftligt och det ska framgå om det är en allvarlig risk eller inte. Socialkontoret måste också göra en skriftlig handlingsplan och dokumentera de åtgärder som görs för att förebygga ohälsa och olycksfall. Det ska framgå vem som ansvarar för att åtgärderna blir genomförda och när de ska vara åtgärdade.

På socialkontoret finns det säkerhetsrutiner och larm för att förebygga skador vid hot och våld i verksamheten. Vid inspektionen framkom det att det råder vissa oklarheter om hur personalen ska agera när någon larmar. Arbetsmiljöverket kräver att säkerhetsrutinerna ska gås igenom och att rutinerna ska vara väl kända bland de berörda arbetstagarna. Arbetsmiljöverket vill att det hållas regelbundna övningar för hur personalen ska agera om någon kollega larmar.

Tidningen har sökt Britt Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorgen, utan framgång.