Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande kunskap om hedersvåld

Trots att 70 000 ungdomar i Sverige lever under hot från sina familjer saknar många kommuner direkta handlingsplaner.

– Det borde vara ett måste, säger Iman Hussein som arbetar med hedersvåldsrelaterade frågor i Söderhamn.

Söderhamn är den enda kommunen i länet som tagit fram en specifik handlingsplan för frågor som rör hedersrelaterat våld. Övriga kommuner antingen saknar handlingsplaner eller behandlar frågan tillsammans med andra typer av våld i nära relationer. Iman Hussein menar dock att det krävs specifik kunskap för att bemöta problemet, speciellt inom skolan. På måndagen träffade hon skolsköterskor och anställda inom socialtjänsten för att informera om problemet.

– Det är vanligt att man inte tror att det händer i ens egen kommun tills man ser siffror och statistik, säger Iman Hussein och tillägger att ungdomarna ofta drar sig för att prata om sin hemsituation.

I Ljusdals kommun saknar man styrdokument för att handskas med problemet på ett övergripande sätt. Istället finns vissa anställda med specialkunskap.

– Politikerna har inte efterlyst någon sådant men det är viktigt att vi har styrdokument för allt vi gör och det här är absolut en del av det. Vi behöver absolut bli bättre, säger Marita Wikström som är socialchef i Ljusdals kommun.