Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på gode män i Söderhamns kommun

Det är brist på gode män - och nu tvingas Söderhamns kommun annonsera för att finna fler som kan tänka sig att ta sig an uppdraget.

Vissa personer kan inte hand om sin ekonomi och bevaka sina rättigheter. De kan behöva en pålitlig medmänniska som håller extra koll.

Då är en god man, eller i vissa fall en förvaltare, en möjlighet. Överförmyndarnämnden söker ständigt engagerade personer som mot mindre ersättning vill hjälpa andra i deras vardagsliv. Just nu letar kommunen medmänniskor som kan tänka sig att göra en insats.

Nytillträdde handläggaren på överförmyndarnämnden i Söderhamn, Lennart Andersson, har formulerat en annons där det bland annat står: "Vill du ha ett intressant och givande uppdrag som god man eller förvaltare och känna att du gör nytta och lär dig mycket själv?".

– Det är främst till vuxna personer vi behöver hitta gode män och förvaltare. Det finns även ett behov vad gäller ensamkommande barn under 18 år.

Ofta föreslår personerna själva någon de litar på, och det är att föredra, även om man vill undvika sådana som yrkesmässigt vårdar personen i fråga. Den som blir god man ska vara lämplig för uppdraget och inte ta på sig det för att tjäna pengar.

– Ersättningen som betalas ut följer vad SKL, Sveriges kommuner och landsting, föreslår. För normalt uppdrag som inte är särskilt betungande brukar det ligga på 500 kronor före skatt. Sedan kan det variera något, säger Lennart Andersson.

– På mitt bord finns 5-6 ärenden där jag omgående behöver hitta en god man, och skulle jag få in ett 15-tal annonssvar kan jag nog hitta uppdrag åt dem inom närmaste tiden, säger Lennart Andersson.

Ungefär 300 personer i Söderhamn är i nuläget ställföreträdare i 350 ärenden varav cirka 85 är förvaltarskap.