Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på brandmän i beredskap

Det råder stor brist på brandmän i beredskap i Järvsö och Färila. Det gör att orternas brandkårer inte tillåts genomföra rökdykning utan förstärkning från Ljusdal.

För att få rökdyka, det vill säga gå in i brinnande byggnader, krävs ett arbetslag med fyra brandmän och ett befäl. I Järvsö och Färila har dock flera tunga avhopp och ett svalt intresse för deltidstjänsterna skapat problem. I Järvsö kan en utryckande arbetsgrupp bestå av två brandmän och ett befäl, vilket inte är tillräckligt för att få genomföra en rökdykning.

Det innebär i praktiken att den lokala kåren kan tvingas avstå från en livräddande insats i väntan på förstärkning från Ljusdal. Det kan betyda ungefär 15 minuters försening.

- Man får inte gå in och göra en livräddande insats. Det gör att en räddningsinsats kan bli försenad och det är ju fruktansvärt allvarligt om det skulle ske, säger Kjell-Inge Wennberg, styrkeledare på räddningstjänsten i Ljusdal.

Än så länge har kommunen varit förskonad från sådana situationer.

- Det är ett skräckscenario som lyckligtvis aldrig har inträffat här hos oss, men det är ju inte uteslutet att det kan bli så, säger Peter Nystedt.

För kommuninvånarnas säkerhet vill därför räddningstjänstens ledning att det ska finnas tillräckligt många brandmän i beredskap för att kunna genomföra rökdykningar. I dag behövs ytterligare fyra deltidsbrandmän i Järvsö och två i Färila. På räddningstjänsten i Ljusdal försöker man nu locka fler till brandmannayrket, med bland annat prova på-dagar för kvinnor och öppet hus.