Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på begagnade bilar

Just nu är det brist på begagnade bilar i hela landet så även i Ljusdal. Bilägarna väljer att behålla bilarna istället för att lämna in dem till försäljning eller en bildemontering.

Annons

Sedan 2008 har antalet bilar som skrotas sjunkigt och därmed lönsamheten för de berörda bildemonteringarna. Michael Abraham, VD för Sveriges Bilskrotares Riksförbund, tror att det kan bero två anledningar:

– Kronan har varit låg jämfört med andra valutor i världen och många bilar har därför sålts utomlands. Folk har även kvar sina bilar längre. De som skulle vilja byta ut sina bilar kör ett par år till i stället för att de inte har råd att köpa en ny, säger han.

Att nybilsförsäljningen gick ner i hela Sverige medförde att försäljningen av begagnade bilar ökade under sommaren till den grad att begagnade bilar i nuläget blivit en bristvara.

– Det blir ett uppdämt behov då försäljningen stått stilla i ett halvt år både för begagnade och nya bilar, säger Christer Eriksson, bilförsäljare på Tuppz i Ljusdal.

Så är även fallet på Bilbolaget samt Norén och Skyttner, båda bilförsäljare i Ljusdal.

Läs mer om bilbristen på Ljusdals bilbolag samt på Bildemontering Woxby Junk Yard i Karsjö i tisdagens Ljusdals-Posten.