Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brink vill tillbaka till toppen

Tre år i rad fick han kransen runt halsen. Men förra året föll han tillbaka i resultatlistan och slutade fyra.

På söndag vill Hudiksvalls IF:s Jörgen Brink, 39, åter stå överst på pallen när Vasaloppet avgörs.

Mycket är sig likt en knapp vecka innan Vasaloppet. För Jörgen Brink fortlöper förberedelserna som de brukar göra, på plats i Harsa utanför Järvsö.

– Det är ett skönt ställe att ladda upp på med bra spår och alltid snösäkert, säger Jörgen Brink.

En väsentlig skillnad jämfört med de tre senaste vasaloppen är att Jörgen Brink i år inte startar som fjolårsvinnare. Förra året slutade han på fjärde plats och fick se sig slagen av Jörgen Aukland, Daniel Tynell och Anders Aukland.

– Förra året var en missräkning. Det är mycket som ska klaffa som inte gjorde det, jag hade feber tätt inpå loppet och tog beslut om att åka bara någon timme innan. På så sätt var fjärdeplatsen helt okej.

I år är det revansch som gäller. Men faktum är att allt inte klaffat den här säsongen heller. Resultaten i långloppscupen har inte blivit vad Jörgen hoppats på. I klassiska Marcialonga blev det en åttondeplats, men i König Ludwig Lauf blev Brink inte bättre än 28:a. Han ligger ändå i fas med sina förberedelser.

– Formen har varit rätt okej, men resultaten har inte varit så bra. Jag har jobbat mycket med skidorna på slutet, det tror jag alla gör.

Just skidorna kan spela stor roll i årets vasalopp. Det mildra vädret gör att spåren riskerar att vara blöta och tungkörda. Ingenting som skrämmer Jörgen Brink, då han laddat med samma spår under en stor del av vintern.

– I december var det tufft att få till någonting, men sedan kom det snö och vi fick till en slinga på fyra kilometer i Sollefteå. Den slingan kan jag rätt bra nu om man säger så...

Oavsett väderförutsättningar siktar Jörgen Brink på att ta sin fjärde vasaloppsseger. Skulle han lyckas går han upp på delad tredjeplats över flest vasaloppssegrar genom tiderna. Detta i sällskap med Arthur Häggblad och Jan Ottosson.

– Det är ingenting man siktar på så, men varje gång jag ställer upp vill jag ju vinna. Det vore så klart kul att vara med i det sällskapet.

Att göra det just i år skulle vara en extra morot för Jörgen Brink. Bara en dryg vecka efter årets lopp får han nämligen fira 40-årskalas. Hur motiverad han kommer vara att satsa vidare i framtiden är dock osäkert.

– Det vore ju ett perfekt avslut att vinna i år. Jag har haft motivationen att satsa hittills, men det blir inte lättare för varje år om jag säger så. I bland är det svårt att tagga till inför vissa lopp och det är väl ett litet tecken på mättnad. Just nu tar jag det år för år.

Extra inspirerad är han av de svenska OS-framgångarna i skidspåret. Klubbkamraten i Hudiksvalls IF, Daniel Richardsson, kom hem från Sotji med två medaljer.

– Verkligen kul, man blir helt klart sporrad. Jag har följt skidorna och de har kämpat mycket. Man känner ju alla i laget och gläds extra med Daniel och Anders (Södergren).

Då återstår bara den stora frågan. Hur stor chans har Jörgen Brink på seger i Vasaloppet 2014?

– Sett till resultaten hittills är jag en bit efter de värsta konkurrenterna, men Vasaloppet är längre och tuffare än övriga lopp. Det passar mig bra och får jag till det är jag med där uppe, säger Jörgen Brink.