Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brink: Lyxfesten ett missförstånd

Ordförande Björn Brink (C) menar att informationen som kom ut angående den kritiserade landstingsfesten skapade missförstånd.

Frågan om varför företrädare för länets kommuner och myndigheter påkostas en dyrare fest än deras personal har gått het, och diskussionen har fått uppmärksamhet i både lokal- och rikspress.

Reaktionerna som följt i efterspelet av den inställda jubileumsfesten har varit blandade. Vissa har varit väldigt besvikna medan andra tycker att det är helt rätt att ställa in, uppger Björn Brink.

Björn Brink var som landstingsfullmäktiges ordförande den som hamnade mitt i skottlinjen och blev föremål för stark kritik, något han inte var beredd på men som han ändå har förståelse för.

– Med tanke på hur informationen kom ut och att det framstod som att vi ordnade en lyxvariant för "höjdarna" och en snikvariant för personalen förstår jag att det skapade reaktioner.

Från början var fyra fester inplanerande. Tre tillfällen för personalstyrkan som består av 6 500 anställda, notan för det skulle bli sex miljoner kronor. Kostnaden för den fjärde festen, med 450 representanter från landstingets samarbetspartners som kommuner och myndigheter, skulle bli en miljon kronor.

– Eftersom fler personer är bjudna på personalfesten blir summan per kuvert mindre, det är inte olika varianter utan samma upplägg på alla fester. Jubileumsfesten blev egentligen billigare totalt men dyrare per person för att det var färre som skulle gå på den. Vi hade en budget på 1,2 miljoner på jubileumsfesten men fick ned det till 1 miljon. Påståendet att personalfesten skulle vara sämre är en lögn, men det fäste sig, säger Björn Brink.

Björn Brink påpekar att kostnaden för mat och underhållning är samma för samtliga fester, men att lokal och personal tillsammans med övriga fasta kostnader blir högre per kuvert vid färre deltagare.