Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bridget Jones i Bollnäs

"Den svenska småstadens Bridget Jones". Så skulle man kunna beskriva Gunn, herrfrisör i Bollnäs, överviktig, kärlekslängtande, ständigt sötsugen och med dålig karaktär och självkänsla.

Hon är huvudpersonen i Iréne Hynes debutroman Rubens skulle ha älskat mig, som kom ut i höstas. Lagom till bokmässan i Göteborg nu i höst kommer en fortsättning. Suget bland läsarna, framför allt kvinnor, är stort och den första upplagan av första boken är slutsåld på förlaget Isaberg. På onsdagskvällen besökte hon födelsestaden Hudiksvall och biblioteket, där en liten skara samlats för att höra historien bakom debuten.

Och Iréne Hynes, som växte upp med efternamnet Kuzminsky i Gnarp och Sundsvall, har förmågan att berätta livfullt och humoristiskt om ett rikt och omväxlande liv. Det finns onekligen en stor hög erfarenheter att inspireras av och foga in i skrivandet, som tog fart på riktigt när hon gick skrivarutbildningen på Bollnäs folkhögskola och speciellt påbyggnadskursen Pennspetsen med Kerstin Svevar som handledare.

– Hon läste och skrattade, och uppmuntrade mig att fortsätta skriva på mitt sätt, berättar Iréne Hynes och lockar själv till många skratt.

Författaren beskriver sig själv som rastlös, har flyttat över 50 gånger i sitt liv, har arbetat som modell i London och Stockholm, som stylist och veckotidningsjournalist, har sålt jeans på Gul & Blå i Stockholm till medlemmarna i ABBA, Ted Gärdestad och många fler kändisar, och även stylat Roger Moore inför en filmning i Paris. Kontaktnätet är stort och hon kittlar oss med lite lagom kändisskvaller. Många känner kanske igen henne som modell från Damernas Värld, Femina och Vecko-Revyn med flera, där hon också skrivit artiklar.

Men 2007 tröttnade hon på storstaden och längtade tillbaka till lugnet i Hälsingland. Hon hamnade i Bollnäs, vilket hon inte ångrat – i alla fall inte än.

– När jag buntar ihop alla mina erfarenheter har jag ett enormt livsbibliotek att ta av när jag skriver mina böcker, förklarar hon.

Hon berättar en del om boken, om kvinnors utseendefixering, om Gunn som från början var en jobbig gestalt, otrevlig och med en massa fördomar, men som utvecklades och blev en riktig vän. Mitt i det komiska har Gunn ett allvar, hon gillar konst och ogillar ytlighet och lögner. Via en dejtingsajt på Internet träffar hon stockholmaren Kaj, som verkligen inte ser ut i verkligheten som på bilden han presenterar sig med. Det blir många komiska förvecklingar och dråpliga missförstånd då, trots allt, Gunns självförtroende växer.

Iréne Hynes sliter och njuter samtidigt medan hon skriver på uppföljaren som måste vara klar i maj. Men att stanna kvar i den lättsamma, relationskomedin är inte hennes framtidsplan.

– Jag vill bli nominerad till Augustpriset. Jag vill visa att jag kan skriva på allvar. Nästa bok, efter berättelserna om Gunn och Kaj, ska utgå från min pappas historia. Han flydde till Sverige från Ukraina via Finland. Men den ska innehålla lite mer science fiction, förklarar hon.

Med tanke på allt hon hunnit genomföra under åren som gått är det säkrast att tro på henne.

Iréne Hynes kommer också att besöka Söderhamns bibliotek på en författarkväll i början av maj.