Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredda arbetsmarknaden för att minska utanförskapet

Ge arbetsintegrerande sociala företag chansen att minska utanförskapet! skriver debattörerna.

Bollnäs kommun har i jämförelse med riket mycket hög arbetslöshet hos ungdomar och utlandsfödda. De borgerliga årens förändringar i regelverken för sjukförsäkring och A-kassa och neddragningar i hela vuxenutbildningsväsendet syns på försörjningsstödskontot. Från 2006 till 2014 fördubblades kostnaden för försörjningsstödet i kommunen, från 12 till 24 miljoner kronor. I dag 28 miljoner kronor. Den ekonomiska krisen 2008-09 hjälpte inte till. Flera av dem som blev arbetslösa då har hamnat i Fas 3 eller i sjukskrivning, blivit utförsäkrade och sjukskrivna igen.

Vi gick till val på att bredda arbetsmarknaden i kommunen för fler att skulle kunna leva och bo här. Flera av de arbetslösa har någon form av funktionshinder och några har inte fullgjort sin gymnasieutbildning men de är Bollnäsbor och vill leva och utveckla sina talanger här.

Vi vill använda våra skattemedel för att få människor att växa och ges en möjlighet på arbetsmarknaden och inte leva på försörjningsstöd eller förpassas till Fas 3. Det handlar om att ge de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden en väg framåt, med riktiga arbetsuppgifter.

Arbetsintegrerande sociala företag är företag som har dubbla affärsidéer, rehabilitering/integrering och att driva näringsverksamhet. De gör det genom att skapa delaktighet i form av avtal eller delägande till exempel i arbetskooperativ och återinvesterar vinsten i verksamheten. Dessa företag behövs i vår kommun för att ge fler möjlighet att skapa sin egen försörjning.

Vi kräver att Bollnäs kommun använder sig av lagens möjligheter att ställa särskilda sociala krav i samband med upphandlingar för att ge fler arbetsintegrerande sociala företag möjlighet att ta sig an kommunala uppdrag. Vi uppmanar även företag och föreningar att se möjligheterna.

Ge arbetsintegrerande sociala företag chansen att minska utanförskapet!

Bollnäs/Rengsjö socialdemokratiska förening, Socialdemokratiska förenings årsmöte 2016

gm

Erika Engberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel