Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredbandsmålet kopplat till invånare i stället för geografi

Regeringen har tagit en bredbandsstrategi som innebär att 90 procent i Sverige år 2020 ska ha bredband med 100 Mbit/s.

I Gävleborg har länsstyrelsen och regionen i nära samarbete med kommuner och operatörer och andra intressenter tagit fram en regional sådan som ansluter till de nationella målen.

I kommunerna så arbetar vi också lokalt med att ta fram strategier som svarar upp mot såväl de nationella som regionala målen. Allt detta är bra och skulle kunna leda till att vi i Söderhamn och länet skulle kunna ge alla våra medborgare och företag snabb uppkoppling.

Men så till problemen. De nationella målen är kopplade till antalet människor och inte till geografi. De nationella målen kommer att kunna nås utan att en enda i Gävleborg blir uppkopplad då vi är få som bor här och det är så många som bor i de befolkningstäta storstadsregionerna.

Om vi i Söderhamn ska nå målen krävs att vi med våra medborgares pengar gör mer. Så här långt har vi Söderhamn investerat 76 miljoner. Vårt bolag Söderhamn NÄRA har beslut om att under perioden 2014–2020 satsa ytterligare 35 miljoner. Således fattas ytterligare 79 miljoner för att till 2020 nå målen. Totalt bedöms alltså kostnaden för att 90 procent ska ha till gång till bredband uppgå till 191 miljoner.

Så regeringens mål är bra men fel. Målet skulle naturligtvis ha en geografisk koppling. Infrastruktur är ett statligt ansvar om hela Sverige ska ges möjlighet till samma utveckling.

Men med en moderatledd regering där inget statsråd bor norr om Stockholm och det enda svaret på alla frågor är att sänka skatter, så verkar insikten om ett statligt ansvar för landets och landsbygdens utveckling bortprioriterad även i denna fråga. Gör om och gör rätt och ta ansvar regeringen.

Sven-Erik Lindestam

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel