Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brännvin på Tevekvarn

Ett destilleri vid Tevekvarn. Det satsar makarna Jonas och Anna Larsson på. Samtidigt tampas de med myndigheter och livsmedelslagar.

Annons

– Brännvin är så kulturellt betingat här i trakten, vi kan jämföra vår brännvinskultur med Skottlands whiskykultur, förr i tiden hade alla en kokare hemma, säger Jonas Larsson.

Nu är det paret Larssons tur att ha sin egen kokare hemma, eller snarare brännare. Gårdsstallet ska renoveras och makarna ska slänga in sex miljoner kronor och en omfattande spritbränningsapparatur. Det är en rejäl satsning och snart väntar de sig ha ett bygglov i ryggen.

Hustrun Anna Larsson har drivit Tevekvarn i sju år, för två år sedan föddes planerna om att starta ett destilleri, grundförutsättningen var kvarnen.

– Vi har ju kvarnen, och en kvar, eller tillgång till en kvarn, måste man ha vid spritbränning, säger Anna.

– Och vi har sju hektar åkermark att odla säd på, förhoppningsvis ska den arealen bli för liten efter några år, men i dagsläget innebär det att vi har säkrad åtkomst till råvaror, tillägger Jonas.

– Vi vill komma ut i Systembolagets hyllor, sälja in oss hos företag med utskänkningstillstånd över hela Hälsingland och Gävleborg, samt börja arrangera visningar.

De båda hoppas dock på att det inom viss framtid ska komma en lagändring som ger dem rätten att sälja sitt brännvin direkt till konsumenten, alltså över disk på gården.