Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandskadorna i Alberta utvärderas

Staden Fort McMurray i Alberta är fortfarande till 90 procent intakt, trots den enorma skogsbranden i området som rasat i över en vecka.

Efter att regn och svalare temperaturer drog in under måndagen och gjorde det möjligt för räddningsarbetare att ringa in huvudparten av elden runt Fort McMurray har myndigheterna kunnat få en överblick över skadornas omfattning.

Det kommer att ta tid att återställa vatten, elektricitet, gas och annan viktig infrastruktur. Myndigheterna säger att det kommer att dröja minst två veckor innan de tiotusentals invånarna som evakuerats från staden kan återvända.

Det är ett mirakel att vi lyckades få ut alla invånarna på ett säkert sätt, sade Albertas premiärminister Rachel Notley efter att ha besökt de branddrabbade områdena.
Lika mirakulöst är att de snabba åtgärder och det hårda arbete och engagemang under den första tiden verkar ha räddat 90 procent av staden Fort McMurray, fortsatte han.

Omkring 2 400 byggnader förstördes i branden som började i skogarna väster om staden, skriver lokala medier. Närmare 25 000 byggnader ska ha klarat sig - inklusive sjukhus och de flesta skolor.

Trots de goda nyheterna rasar branden fortfarande i öster och har eldhärjat mer än 200 000 hektar skog.

Vi räknar med att svalare temperaturer de kommande två dagarna kommer att fortsätta att hjälpa oss, säger Chad Morrison, brandchef i Alberta.