Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandrök över hela Hälsingland – kan påverka dricksvattnet: "Finns inte så mycket vi kan göra"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under natten till torsdag spred sig röken och lukten från jättebranden i Ljusdal över stora delar av Hälsingland. Röken ska dock inte vara farlig för personer som inte bor i direkt närhet av bränderna.
– Den som har astma bör dock vara försiktig, säger räddningschefen Torbjörn Wannqvist.

Annons

Röken och lukten från jättebränderna i Ljusdals kommun har under natten blåst ner över stora delar av Hälsingland.

TV: Se hur brandröken svept in över södra Hälsingland

Boende i direkt närheten av bränderna har evakuerats och övriga i närområden råds hålla fönster, dörrar och ventilation stängda.

Att vistas i kraftig brandrök kan ge besvär i ögon, näsa och på huden. Det kan även ge symtom så som trötthet och huvudvärk, samtidigt som röken kan göra det svårt att andas.

I södra delar av Hälsingland är röken inte lika påträngande och ska inte vara farlig, även om den kan upplevas som obehaglig. Räddningschefen Torbjörn Wannqvist råder dock känsliga personer och personer som tillhör riskgrupper (allergi-, astma- eller kol-patienter) att vara försiktiga.

– Har man besvär med astma ska man nog fundera om man ska befinna sig i den här röken. Men det är inte så mycket vi kan göra. Den här röken kommer nog att ligga kvar ett tag, säger han.

Ljusdals energi har gått ut med ett meddelande till sina kunder att brandröken kan komma att påverka dricksvattnets smak och lukt. Varningen gäller framför allt boende i Ljusdals kommun.

Att vattnet kan ta upp smak och lukt från röken beror på att många av Ljusdals vattenverk avluftar vattnet som en del av reningsprocessen.

Enligt Ljusdals energi ska det dock inte vara hälsofarligt att dricka eller använda vattnet.

Under morgonen kom även uppgifter om att brandflyget, som kontrollerar hur bränderna sprider sig, inte kunde lyfta på grund av allt för tät rök.

Enligt uppgifter till helahälsingland.se ska räddningstjänsten ha bedömt det för riskfyllt att gå upp i luften från Hälsingland. I stället ska ett spaningsplan skickas upp från Gävle.

För mer information om hur brandrök kan påverka dig och när det är dags att uppsöka vård, läs råden från Sjukvårdsrådgivningen 1177 här.