Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandområdet större än tidigare känt – omkring 8 500 hektar brinner

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Enligt en ny bedömning som länsstyrelsen Gävleborg har gjort är brandområdet större än vad som var känt tidigare. Totalt ska 8 500 hektar skog och mark brinna i Ljusdals kommun under torsdagsmorgonen.

Livesändning (från 09.00 på torsdagen): Bränderna har spridit sig – vi sänder live med senaste nytt

Brandområdena är indelade i olika sektorer. Vid en tidigare bedömning trodde man att det totala brandområdet var cirka hälften så stort än vad den nya bedömningen visar. Branden vid Enskogen uppskattas vara 4 200 hektar stor, den vid Ängra cirka 2 800 hektar. Nötberget uppskattas till 1 100 hektar. Utöver det finns det mindre bränder som den vid Tovåsen. Enigt lägeskartan är den på 290 hektar, men branden sprider sig inte.

Det kan jämföras med den stora skogsbranden i Västmanland 2014 som var på cirka 14 000 hektar. Branden i Hassela 2008 var över 1 300 hektar.

Läs också: Skogsbranden uppe på historiska nivåer – här är listan på andra storbränder i Sverige och världen

Under onsdagskvällen gick ett viktigt meddelande till allmänheten ut om att de boende i byn Kårböle skulle evakueras. Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att evakueringen var klar.

Italien har skickat två brandflygplan till Sverige varav ett hade skickats till Hälsingland och bränderna i Ljusdal. Under torsdagen ska även det andra brandflygplanet anlända till Hälsingland för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Vattenbombningen återupptas på torsdagen vid 9.30-tiden, vilket innebär att allmänheten i brandområdet följer de uppmaningar och avspärrningar i området. Polisen påpekar att det är viktigt att inte uppehålla sig vid sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Det uppges även att 22 brandmän från Danmark är på väg för att hjälpa till i Ljusdal.