Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmännen vill bli fler

Deltidskåren i Kilafors söker fler brandmän. I dagsläget finns nio deltidsbrandmän fördelat på tre beredskapsstyrkor.

- Vi söker minst tre brandmän till, vi har nått smärtgränsen på hur få man kan vara, säger brandförman Inge Hallman.

Varje år inkommer inte fullt 50 larm – de flesta trafikolyckor – till deltidskåren i Kilafors. Fem minuter efter det att larmet kommit ska de brandmän som är i jour vara på plats vid Räddningstjänsten i Kilafors.

Men deltidskåren har fått allt kärvare att få ihop sin verksamhet. Nu finns nio brandmän fördelade på tre olika beredskapsstyrkor. Målet är att varje beredskapsstyrka ska bestå av fyra brandmän.

För att säkerställa brandskyddet har det gjorts en specialsydd lösning "Fri inryckning vid larm", som innebär att alla brandmän som inte har jour ändå får infinna sig till uttryckning om de har tid och möjlighet. Det berättade Ljusnan om i lördags.

- Det har fungerat bra för att många är lojala. Men vi känner att vi har nått smärtgränsen på hur få man kan vara, säger Inge Hallman.

Inge Hallman, Lars-Göran Edling och Tommy Åsberg ser gärna fler brandmän, ja även fler kvinnliga brandmän, till Kilafors.

- Minst tre till brandmän, gärna fler. Men att vi har jour var tredje vecka skrämmer också bort många. Jag tror att rekryteringen skulle vara lättare om man hade jour bara var fjärde vecka, säger Tommy Åsberg.

För 10-15 år sedan var det närmare 15 deltidare i Kilafors.

- Många har slutat för att industrier har stängt och folk har fått jobb på andra orter. Några har också slutat för att de inte orkar, säger Lars-Göran Edling.

De tror också att en orsak till att det är svårt att rekrytera är att de industrier som är kvar på orten inte har så många anställda och därmed inte heller kan undvara så många ur personalen till deltidskåren.

- Det är inte så många som kan ta sig hit från sitt jobb eller bostad inom fem minuter, säger Lars-Göran Edling.