Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandläget just nu: Vattenbombningarna ger effekt – men branden i Enskogen växer

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Tack vare insatsen från de fyra brandbekämpningsflygen från Italien och Frankrike börjar läget se något bättre ut för skogsbränderna i Ljusdals kommun. För branden i Enskogen är situationen dock fortfarande kritiskt.

Annons

– Vid Nötberget börjar det se okej ut, vi har en spridning västerut men vi har vattenbombningar från två flygplan där, säger Ann-Charlotte Carlqvist vid räddningstjänstens stab i Färila.

Även vid branden i Ängra börjar läget förbättras, två helikoptrar är på plats för att bistå markpersonalen som arbetar på området.

– Vi har också en positiv utveckling vid branden vid Kårböle kraftstation. I Enskogen är det dock mer kritiskt, där växer det med en spridning norrut. Men där har vi också två stycken brandbekämpningsflyg som satts in för vattenbombningen, säger Ann-Charlotte Carlqvist.

► TV: Hans Nornholm om den senaste utvecklingen av bränderna i Ljusdals kommun

Hans Nornholm, skadeplatschef på plats i Lassekrog är också försiktigt positiv över brandens utveckling.

– På morgonen har det sett ganska bra ut, vi har haft jättebra effekt av de fyra planen som har bombat för fullt. Fronterna avtar ganska omgående. Vi är i fruktansvärt behov av de här luftresurserna vi har, säger han.

Men den vidare utvecklingen beror på vindarna och hur begränsningslinjerna håller.

– Om de inte håller lär vi retirera med våra styrkor som vi har på backen och det innebär att det blir en okontrollerad spridning, säger Hans Nornholm.

På fredagen kom också beskedet om att branden i Tovåsen har släckts, och räddningstjänsten kommer att kunna lämna över till markägare.