Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränderna tog sig i Segersta

Skogsbränderna i Segersta som uppstod efter blixtnedslagen i onsdags, tog sig igen på torsdagseftermiddagen.

Annons

Vid 15-tiden på torsdagen tvingades räddningstjänsten larma helikopter för att vattenbomba de oländiga skogsområden som brinner.

Halv fem var helikoptern på plats över Segersta, där båda bränderna tagit sig igen. Den ena vid Hemåsen, nära Djupa och det andra vid Hundkällsberget, nära Bäckänge. Båda bränderna täcker ungefär 2-2,5 hektar.

Rökpelare från de skogklädda bergen syntes ända till Bollnäs på torsdagskvällen.

- Helikoptern är ovärderlig sådana här gånger, när terrängen är så oländig med klippbranter. På det ena stället var branden på väg in i storskogen, men det lyckades vi stoppa, säger räddningschef Torbjörn Wannqvist.

Sammanlagt femton personer arbetade på torsdagen med att bekämpa bränderna. Under natten räknade man med att behålla sammanlagt åtta personer på brandplatserna. Helikoptern beräknades vara i luften fram till 23-tiden.

Det var efter ett kraftigt åskväder på onsdagen som flera larm kom till SOS. Det första larmet, vid Hemåsen, kom 14.05. Tio minuter senare kom larmet att skogen brann även vid Hundkällsberget.

Heltidskåren i Bollnäs begav sig ut tillsammans med deltidskårerna i Kilafors och Holmsveden. Räddningstjänsten i Bollnäs upprättade en bakre stab på fyra personer som extra stöd för ledningsarbetet. De var fortfarande i tjänst på torsdagskvällen.