Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvingades avbryta rökdykningen trots misstanke om att en person fanns i huset

Trots att de misstänkte att en person befann sig i fastigheten, natten mot lördag, tvingades de avbryta rökdykningen. Rollen som brandman är inte enkel att axla.

Annons

En förbipasserande upptäckte att brann i en fastighet i Jättendal och larmade. Under samtalet till SOS-alarm beskrev personen hur det slog eld ur ett antal fönster.

Läs mer: Villa i Jättendal totalförstörd i kraftig brand – en person saknas

Deltidsbrandmännen i Jättendal tog sig till platsen med vetskap om att en person kunde befinna sig i fastigheten. Väl framme möttes de av ett övertänt hus.

– Vi fick information från pappan till personen som är saknad. Han hade lämnat av sonen tidigare på kvällen. Det var det vi visste, säger Gunnar Löf, befäl i beredskap på räddningstjänsten i Hudiksvall.

Gunnar Löf som själv befann sig på platsen beskriver större delen av fastigheten som ett eldhav. Men det fanns ett område som de försökte att arbeta med.

– Brandmännen gjorde sitt yttersta och de försökte att gå in i fastigheten. De var även inne någon meter, men det gick inte för det var alldeles för varmt så de fick backa ut igen, säger han.

De tvingades avbryta rökdykningen på grund av den allt för höga temperaturen. Fastigheten fick brinna och arbetet fokuserades på att hindra elden från att sprida sig.

Bildmontage.

– Det var ett mycket snabbt brandförlopp, säger Gunnar Löf.

Under lördagen brann det fortfarande och polisens personal finns fortfarande på plats för att bevaka branden.

– Polisen ska göra en utredning så fort det går att arbeta på platsen, men det kommer att ta tid innan det svalnar, säger Gunnar Löf.

Gunnar Löf har under lördagsförmiddagen varit i kontakt med deltidsbrandmännen som arbetade under natten för att se så att alla är okej. En rutin som räddningstjänsten har och som är extra betydelsefull när polisen misstänker dödsfall.

Mer läsning

Annons