Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden i Västmanland – åklagare kräver att hälsingeföretag ska betala miljonbelopp

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

Kammaråklagare Christer Sammens yrkar att både uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren, ett företag från Ovanåkers kommun, ska betala 5 miljoner kronor vardera efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Annons

Christer Sammens begär att Västmanlands tingsrätt ska döma båda aktörerna för allmänfarlig vårdslöshet.

Åklagaren yrkar att uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren, ett företag från Ovanåkers kommun, ska betala 5 miljoner kronor vardera i företagsbot.

Christer Sammens menar att bägge företagen har orsakat branden genom oaktsamhet – markberedningsarbeten borde inte ha utförts med hänsyn till vädret och andra omständigheter.

Sammens menar också att man i vart fall borde haft brandvakt och tillräcklig släckningsutrustning när arbetet utfördes.

Det var 31 juli 2014 som den stora skogsbranden i Västmanland utbröt, till följd av ett markberedningsarbete på ett hygge. Branden kom att omfatta ett cirka 150 kvadratkilometer stort område. Skog, bebyggelse och annan egendom till mycket stora värden förstördes i brandens härjningar.

Läs mer: Polisutredningen klar – snart kan skogsbolagen åtalas

Läs mer: Framtidens stopp mot skogsbränder: "Här gäller det att branschen samlar sig"