Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden är under kontroll – evakuerade i Kårböle och Lassekrog får återvända hem

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

På måndagen kom ett glädjande besked: de evakuerade i Kårböle och Lassekrog får återvända hem. Det bekräftade räddningsledare Patrik Åhnberg under en presskonferens på måndagen.

Bränderna i de områdena är så pass mycket under kontroll att det bedöms som säkert för de evakuerade att flytta tillbaka till sina hem. Förutom Kårböle och Lassekrog gäller det boende i området Gammelvallen, Degerkölsvallen och Finneby. Där hade en del boende fått återvända tidigare, men nu är det ytterligare personer som får komma hem.

Det gäller totalt ett 100-tal hushåll, enligt ställföreträdande räddningsledare Patrik Åhnberg.

– Man ska inte evakuera i onödan, så det här känns jättebra, säger han.

Läs också: TV: Ny lägesrapport från brandområdet – vi sänder live från förmiddagens presskonferens

Från och med klockan 10 idag, måndag, är det alltså möjligt för de boende att återvända hem. Det kommer även att hållas ett informationsmöte för de berörda på kvällen. Patrik Åhnberg berättar att det finns en del saker att tänka på, till exempel att vattnet ska kokas till en början.

Evakueringen gällande Enskogen och Laforsen kvarstår eftersom det för närvarande bedöms för osäkert att låta de evakuerade återvända till området.

– Men så fort det är säkert att återvända låter vi folk komma hem.

Samtidigt påpekar Patrik Åhnberg att bränderna är under kontroll, vilket innebär att de inte sprider sig.

– Nu går vi in i området och släcker. Men det är ett extremt stort område och det kommer att ta tid.