Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i radhus

/
  • Branden började antingen i bilen eller i husvagnen som stod bredvid huset. Lågorna spred sig snabbt till husets vind och röken låg tät över bostadsområdet i Stråtjära.
  • Även om bostäderna inte eldhärjades kommer vatten- och rökskadorna att vara omfattande.
  • Taket fick slitas bort för att brandmännen skulle komma åt att släcka.
  • Rökutvecklingen var stundtals massiv och flera intilliggande hus fick rökskador.
  • En kupévärmare kan ha varit orsaken till att branden startade.
  • Inga personer skadades i branden. En katt och en hund räddades ur en av bostäderna.

(UPPDATERAD KL 17.11) En brinnande husvagn antände ett radhus på Sandvägen i Stråtjära. Räddningstjänsten larmades ut klockan 13.53.

- Huset kommer att få omfattande rök- och vattenskador om vi ens lyckas rädda det, säger räddningschefen Ulf Olsson.

Annons

Larmet kom strax innan klockan två på tisdagseftermiddagen. En bil och en husvagn som stod intill ett hus på Sandvägen i Stråtjära hade fattat eld och lågorna spred sig snabbt till det intilliggande huset. Husvagnen var övertänd och totalförstörd på bara några minuter.
- Jag satt inne och tittade ut genom mitt köksfönster, och såg att hela husvagnen brann. Lågorna var högre än huset, berättar Kenny Dannberg som bor granne med det eldhärjade huset.

Brandkåren från Kilafors, Söderhamn och Holmsveden var på plats för att jobba med släckningen. Enligt räddningsledaren Ulf Olsson var det svårt att säga hur branden startade.
- Larmet kom som en bilbrand. Om den har börjat i bilen eller i husvagnen är svårt att säga i nuläget.

Bilderna som togs av Kenny Dannberg bara några minuter efter att branden startade visar att husvagnen brann mycket kraftigt. Det spekuleras bland de boende i området att eldsvådan ska ha startat just där.
- När jag hörde mig för bland grannarna berättade de att en kupévärmare som ställts in i husvagnen troligtvis var orsaken till branden, säger han.

Lågorna spred sig snabbt under plåttaket på huset och för att komma åt att släcka elden fick räddningstjänsten slita bort taket med hjälp av en traktor. Även om inte branden spred sig ner i bostäderna så är de i stort sett totalförstörda tror räddningsledaren.
- Det kommer att bli omfattande rök- och vattenskador, säger Ulf Olsson.

I den ena lägenheten bodde en yngre kvinna och i den andra en man. Ingen var hemma när branden utbröt. Mannen hade en hund och en katt, som båda blev räddade ur bostaden.

Fler bilder och webb-tv kommer senare.

Annons