Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra vecka för Ryssland i infokriget

Det var en mindre lyckosam vecka för Sverige, kan man summera veckan när det gäller informationskrigföring konstaterar Patrik Oksanen i en längre webbversion av lördagskrönikan.

Infokriget: TV4 sände ett inslag med en rysk statsvetare som ville se Gotland neutralt och avmilitariserat. Det var inte vilken statsvetare som helst, utan en ställföreträdande chef för den ryska säkerhetstjänstens tankesmedja. Det var alltså Kremls röst genom FSB, KGB:s arvtagare, som talade ut i etern. Budskapet var späckat med lögner, som att Gotland var neutralt på 20-talet, att Sveriges tragedi är att vara klämd mellan Ryssland och Nato.

Som Johan Wiktorin konstaterar på Krigsvetenskapsakademins blogg så är det för att lura dig till att tänka på att Sverige står utanför en kommande konflikt mellan två block. Sverige har sedan Kalla Kriget varit en del av västliga gemenskapen, ömsesidig försvarsplanering har varit omfattande och vi är idag med EU med omfattande solidaritetsförbindelser. Vi är dessutom en öppen och djup samarbetspartner med Nato genom partnerskap för fred och ovanpå det har Sveriges regering avgett en deklaration om solidaritet med sina grannländer. Vi är inte alliansfria, vi är inte neutrala.

Tonläget är skruvat. DN.se vevade på om "ökända" B52:or i Baltopsövningen och Jonas Sjöstedt tyckte dom var otäcka. Inget perspektiv på att B52:or varit med de senaste åren på Baltops. Att två ryska TU-22M, överljudsbombplan med atombombskapacitet, möttes utanför Öland (på internationellt luftrum) av svensk jakt hamnade lite i rubrikskugga. Planen flyger dessutom utan transpondrar. Flygningen över Östersjön syftade troligen till att störa och skicka signaler till EU:s toppmöte med det östliga partnerskapet.

En annan psyops klingade till i mejlen om övningen ACE, som ska ske i Norrland med nio deltagande demokratier. Kvinnoförbundet för Fred och Frihet kallar övningen för världens största (men nämner inte att Ryssland ensam har långt större övningar). Man kallar vår blygsamma upprustning från en historiskt låg nivå för militarisering. Att ett aggressivt land i öster har en militärbudget som landar på 9 procent av BNP:n (Sveriges väntas sjunka till under 1% till 2020) är inte av intresse. Notera tidpunkten och i vems intresse detta ligger.

Ryssland har haft en bra vecka.

Finns det något positivt att säga då? Jo, att det finns en positiv lärkurva från regeringen i säkerhetspolitisk kommunikation. Efter några mindre lyckade uttalanden från regeringshåll så levererade vice statsminister Åsa Romson (MP) en klar och tydlig kommunikation om Baltopsövningen, trots att Miljöpartiet har problem med några av sina egna riksdagsledamöter, som dess utrikespolitiske talesman. Romson sade i riksdagen:

- Vi ser en upptrappad militär förmåga i vårt närområde som vi helst hade velat slippa se. Men när vi har den verkligheten ställs vi politiker inför många vägval och den debatten måste vi också våga ta.

Det kan tyckas självklart, men hittills har det inte varit så. Vi får hoppas att det fortsätter så. Då kanske nästa vecka kan bli bättre för Sverige i informationskriget.