Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra samspel men mer fokus på målet

I gårdagens partiledardebatt i riksdagen slogs en hårt pressad Håkan Juholt för sitt politiska liv.

Visserligen hade Socialdemokraternas riksdagsgrupp uttalat sitt förtroende för sin partiledare Håkan Juholt kvällen innan.

Men hans ställning är ändå kraftigt ifrågasatt efter den senaste tidens uppseendeväckande händelser.

Turbulensen kring Juholts hyresbidrag och övriga svårigheter var givetvis också påtagligt närvarande i riksdagen, även om ingen av debattörerna klokt nog gjorde någon större sak av detta.

Inte heller Håkan Juholt berörde den senaste tidens ifrågasättande av hans agerande och omdöme.

Men visst hajade man till en aning när han anklagade regeringen för bristande moral mot arbetslösa och sjuka. Bristande moral var det…

Juholt var verkligen taggad. Väl medveten om att det handlade om att stärka sin svaga ställning i de egna leden eller fortsätta vandringen ut.

Han inledde med en invit om samarbete. När vi står inför en allvarlig situation, där vi inte vet vart finanskrisen tar vägen, är det viktigt med breda politiska lösningar, menade han. Och då ska regeringen veta att det alltid finns en öppen linje för samråd med Socialdemokraterna.

Men sedan kom agitatorn Juholt loss och staplade löften och slagord på varandra ivrigt påhejad av de sina i riksdagen.

Han upprepade i stort sett innehållet från S-budgeten om en kunskapsbaserad ekonomi. Och han har utan tvekan en styrka i att vara konkret när han drar alla reformer som partiet vill genomföra. Oavsett om de är finansierade eller ej.

Och slagord som att "vi satsar på Sveriges skolor i stället för på Sveriges krogar" stärker givetvis de redan frälsta, medan många andra tycker att Juholt bara är ordrik, mästrande och patetisk.

Ändå skulle man önska att statsminister Fredrik Reinfeldt hade förmågan att vara mer konkret när han talar om vad alliansen vill. Det räcker inte med att betona att regeringen tagit och tar ansvar för Sverige, även om det är grunden och förutsättningen för reformer och välfärd.

När Reinfeldt kom in på arbetslinjen blixtrade han dock till. Något som fick Lars Ohly att påpeka att Reinfeldt för ovanlighetens skull blev både engagerad och högröd.

Men "hellre högröd i ansiktet en liten stund än högröd i hela mitt politiska sinne som Lars Ohly", kontrade Reinfeldt.

Det räcker inte med att konstatera att det är arbetslinjen som gäller och att antalet arbetande är mycket större nu än när alliansregeringen tillträdde, och att färre är långtidssjukskrivna och förtidspensionerade idag.

Alliansen måste bli tydligare och mer konkret i sina visioner om det framtida Sverige. Om inte annat av pedagogiska skäl. Väljarna behöver det.

FP-ledaren Jan Björklunds anförande blev en flammande appell för ett ökat Europasamarbete oavsett vilka opinionsvindar som blåser.

Han framhöll att Sverige behöver fem stora reformer. En ny skattereform, som den 1991, med avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter. En mer flexibel arbetsmarknad. En fortsatt reform av utbildningssystemet för att höja resultaten. En ny energipolitik med nya kärnkraftsreaktorer. Och att Sverige deltar fullt ut i det europeiska samarbetet, går med i valutaunionen och inför euron.

Centerns nya partiledare Annie Lööf gjorde en fullt godkänd debut i partiledardebatten. Hon talade om att Centern står för en möjlighetens politik och att partiet vill öka möjligheterna att växa, att skapa ökad trygghet och att skapa ett grönare Sverige och en grönare värld. Men hon behöver bli mer konkret och engagerande för att beröra och nå utanför de egna leden.

Partiledardebatten visade än en gång att det bara finns ett regeringsalternativ i landet.

De rödgröna finns inte längre som ett block. De är oense i stora sakfrågor. Exempelvis om skatterna.

De är visserligen överens om att skatterna ska höjas. Men med hur mycket är de djupt oeniga om.

Alliansen är samspelt på ett helt annat sätt, men måste bli tydligare med vad samspelet går ut på. Och vilket målet är.