Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra på sopsortering - mindre bra på återanvändning

Ljusdalsbor är duktiga på att slänga och sopsortera. Men att låta någon annan återanvända det som de själva anser vara skräp, det är de mindre duktiga på.

– Det är inte mycket som folk lämnar till återanvändning genom Omigen, det skulle kunna vara betydligt mer, säger renhållningsarbetaren Johan Ström.

Annons

På återvinningsstationen Åkerslund i Ljusdal kan allt vårt skräp utöver hushållssopor slängas. Ljusdalsborna är duktiga för det slängs mycket skräp, både av det ena och det andra slaget. Och oftast rätt sorterat i var container. Det är allt från gamla kylskåp, papper, kartonger, datorskärmar, färgburkar till brännbart material.

Det som slängs kan vara helt användbara saker men också trasiga saker som gjort sitt för länge sedan. De som vill kan lämna in gamla möbler, husgeråd och liknande till Omigen för återanvändning genom loppisförsäljning. Men det är det inte särskilt många som nappar på. Sedan kan man fråga sig om det är för att få som vet om möjligheten, eller om man helt enkelt inte vill att någon annan ska använda ens gamla saker.

– Jag brukar säga åt dem att de kan lämna in till Omigen om sakerna är riktiga och fina, säger Johan Ström och tillägger:

– När det väl hamnar i våra containrar, då får de inte tas därifrån heller. Då är det slängt.

På återvinnarverkstaden Omigen har man som målsättning att göra brukbara produkter av tidigare obrukbara samt att ta till vara på överblivet material.

– Det skulle kunna komma hit mycket mer, vi ser att det är mycket fint som slängs, säger Maud Jonasson som arbetar på Omigen.