Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra om länets högskola får ombildas till universitet

Åsa Lindestam (S) med flera skriver här på debattsidan att näringslivet i regionen behöver välutbildad arbetskraft och att det är viktigt att det finns bra utbildningar i Hudiksvall och i länet (5/3). Låt oss först hålla med om Socialdemokraternas insikt och åsikt om att näringslivet behöver välutbildad arbetskraft, men låt oss också konstatera att detsamma gäller för de offentliga arbetsgivarna som finns i länet.

Det är viktigt att vi har en grundskola som levererar ett gott resultat för den högre utbildningens skull. Om inte grundskolan levererar elever med godkända betyg så finns det inte en möjlighet för den enskilda ungdomen att gå vidare vare sig till gymnasieskolans nationella program eller till universitet/högskola. Alliansen lägger fokus på att förbättra situationen för Hälsinglands grundskolor för att ge så många unga som möjligt behörighet till gymnasieskolans nationella program. Det är en kommunal kärnuppgift.

När det gäller den högre utbildningen så ställer alliansen även om utbildningssystemet här. Vi ändrar fokus från kvantitet till kvalité.

Länets näringslivsstruktur består historiskt av skogs-, stål- och verkstadsindustri och här spelar högskolan en ytterst marginell roll som utbildningsanordnare eftersom den har valt andra inriktningar som profilområden. Ansvaret för det bär Högskolan i Gävles ledning. Riksdagens utredningstjänst har i en rapport nyligen visat att Högskolan i Gävle hamnar mycket lågt i nationella rankningsjämförelser och det är också ytterst bekymmersamt.

Studenter väljer i dag att i första hand läsa på universitet och Gävleborg är också det enda län norr om Dalälven som inte har ett universitet. Därför finns det all anledning för Högskolan i Gävle att utreda förutsättningarna för att bilda ett universitet genom ett samgående med ett närliggande universitet. Det vore mycket bra för medarbetarna på högskolan att få sin anställning på ett universitet och det vore bra för morgondagens studenter och länets invånare att Gävle och Gävleborg hade ett universitet.

I dag har Gävleborg en mycket bekymmersam situation på arbetsmarknaden för ungdomar. Det här måste lösas, men Socialdemokraterna har uppenbarligen inte några lösningar för framtiden. Vi ser fram emot att få ansvaret för fler hälsingekommuner efter valet 2014 så att vi kan utveckla länet till det bättre.

Lars Beckman (M) Riksdagsledamot, Jonas Holm (M) Hudiksvall, Lasse Molin (M) Ljusdal, Karl-Gustaf Kjellin (M) Nordanstig, Ingvar Persson (M) Bollnäs, Mikael Jonsson (M) Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel