Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra och dåliga sparförslag

Kommunerna i Hälsingland håller som bäst på att besluta om sparförslag för skolan. Vikande elevunderlag och minskade skatteintäkter tvingar fram besparingar.
Och tjänstmännen i kommunerna är uppfinningsrika.

Annons

I Ljusdal har de kommit på att skollagen inte tvingar en kommun att ha skolskjuts till sexåringarna. Trots att verksamheten är flyttad till skolans lokaler. Och nedläggning av öppna förskolor och fritidsgårdar har varit andra förslag som presenterats i flera av kommunerna.

Problemet med många av förslagen är att de är mycket kortsiktiga – och inte speciellt bra. Det krävs helt andra förslag om det ska bli besparingar som inte drabbar eleverna.

Ett försök gjorde Bollnäs barn - och utbildningsnämnd igår när de beslutade om att fortsätta utreda en sammanslagning av administrationen för gymnasieskolorna i kommunen. Det är en långsiktig förändring som skulle ge en stor besparing - som inte drabbar lärare och elever i första hand.

Fler liknande förslag vore bra för skolan i landskapets kommuner. Kanske kan kommunerna samarbeta om de bästa förslagen?