Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra jobbpolitik omfattar ett bra skyddsnät

/

Är arbetslinjen på väg att bytas ut mot arbetslöshetslinjen? Och vad händer när bara en tredjedel av de arbetslösa får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, enligt siffror från Arbetsförmedlingen som nyligen presenterades.

Annons

Om inte regeringen Reinfeldt snarast ökar sina offensiva insatser för att få fler i jobb, och samtidigt gör ett rejält omtag i arbetslöshetsförsäkringen, kommer den att få stora svårigheter att klara nästa val.

Att Alliansregeringen blir omvald är i och för sig inte det viktigaste, även om det utan tvekan är bättre än de alternativ som gör anspråk på att utmana regeringen.

Nej, det viktigaste är att hjälpa alla tusentals enskilda unga som står och stampar på tröskeln till arbetslivet och som antingen upplever tröskeln för hög eller dörren stängd.

Och samtidigt utforma regler för dem som förlorar jobben, som gör att de inte ska behöva leva på försörjningsstöd när de söker nya jobb. Arbetslöshet är nu den vanligaste orsaken till att folk får försörjningsstöd. Det är djupt otillfredsställande.

Regeringen har utan tvekan gjort det mer lönsamt att ha ett jobb. Och det är bra. Men den måste satsa ännu hårdare för att skapa goda villkor för fler jobb.

I och för sig finns det ett relativt stort utbud av jobb, men de flesta arbetslösa kan inte komma ifråga eftersom de saknar rätt utbildning och erfarenhet. Denna så kallade miss-matchning är ett problem som måste mötas ändå från grunden i skola, yrkesvägledning och högskola, till utbildning och omskolning av vuxna.

Det är exempelvis rekordfå sökande till lärarutbildningen samtidigt som det väntas stora pensionsavgångar under de närmaste åren. Och liknande förhållande råder inom många andra områden.

Idag är det alldeles för svårt att få ett jobb och ta sig in på arbetsmarknaden. Paradoxalt nog är det strängt taget så att för att få ett jobb måste du ha ett jobb. En skakig arbetslöshetsförsäkring och stelbenta regler gör det dessutom osäkrare och vanskligare att ta chansen att byta jobb när den finns.

Både TCO och LO kräver snabba förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. De vill bland annat att arbetsvillkoret mjukas upp så att fler kan få ersättning. Andra områden som diskuteras är taket för ersättningen, avgifterna och om försäkringen ska vara obligatorisk eller inte.

Man kan naturligtvis alltid diskutera villkor och nivåer. Och självklart måste det hela tiden vara ordentligt mycket mer lönsamt att jobba än att vara arbetslös.

Men man måste kunna leva på sin arbetslöshetsersättning utan att tvingas gå till socialen eller låna av sina nära och kära.

Ännu går ekonomin bra. Men arbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå. I januari var den enligt SCB åtta procent och ungdomsarbetslösheten i åldern 20-24 låg på 21 procent. Ungdomsarbetslösheten har av någon anledning alltid legat högt i Sverige, oavsett regering och hög- eller lågkonjunktur. Men det är ingen tröst.

Jobbpolitik och arbetslöshetsförsäkring hänger ihop. För att skapa en god arbetsmarknad och utveckla ekonomin måste det finnas ett skyddsnät som fungerar. Och som har en bred politisk och facklig förankring.

Alliansregeringen har genomfört flera reformer som gjort det mer lönsamt att jobba och minska utanförskapet.

Men allt har inte blivit bra. Och ännu återstår mycket.

Regeringen måste bli tydligare och mer aktiv i arbetsmarknadspolitiken. I synnerhet nu när S fått en ledare som har stort förtroende hos både näringsliv och fack.

I bästa fall kan regeringen och Socialdemokraterna sporra varandra till fler jobb och mindre utanförskap.

Mer läsning

Annons