Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra ekonomi på miljökontoret

Mer pengar men sämre tillsyn.

Annons

Miljökontoret ligger bra till med ekonomin, efter de tre första kvartalen. Pengarna vill förvaltningen överföra till nästa års budget, för att förstärka tillsynen enligt miljöbalken, som inte når upp till målen i tillsynsåtagandet.

En vakant tjänst och tjänstledigheter har gett ett överskott på 438 000 kronor, högre intäkter än budgeterat ger ett överskott på 165 000 kronor för livsmedelskontrollen, varav 117 000 kronor kommer från fasta tillsynsavgifter.

Miljöskyddets överskott är 336 000 kronor, som också härrör från fasta tillsynsavgifter och handläggning av enskilda avlopp i Hudiksvall och Nordanstig. Men överskott på kostnader för personal innebär också mindre utförd tillsyn, och särskilt miljötillsynen släpar efter, påpekar miljöchefen Margareta Eiserman.

Räddningstjänsten ligger däremot över budget. I redovisningen till nämnden berättar räddningstjänsten bland annat om förebyggande arbete som följer åtagandet, men inte ger några intäkter.

Man har fått kostnader för det nya kommunikationssystemet, och det har varit många olyckor med utrustningen: borttappad egendom. sönderkörda bilar, en havererad båt ochen söderkörd port. Tidigare kunder som köpt veckokurser har uteblivit, vilket också minskat intäkterna.