Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra bröst och knölar

Peter C Gøtzsche vid Rigshospitalet i Köpenhamn anser enligt DN att kvinnor inte ska undersöka sina bröst efter knölar. Argumenten för detta är att kvinnor hittar ofarliga knölar som tas bort i onödan. Och så tvingas vi hela tiden bli påminda om risken att få cancer och blir oroliga av det. Vilket tydligen kan vara skadligt.

Att undersöka sina bröst minskar inte risken att dö i bröstcancer. En slutsats baserad på en studie som omfattar 388 000 kvinnor i Ryssland och Kina. Vilket i sig är ett faktum som gör att resultatet av studien kan ifrågasättas. Ryssland och Kina är inte Sverige. Vare sig i fråga om levnadsstandard, utbildningsnivå, livsstil eller en rad andra faktorer som torde påverka resultatets allmängiltighet. Men när det handlar om kvinnor och hälsa tenderar forskningen att nöja sig med mindre.

Amningsråden vi har är ett exempel på detta. Socialstyrelsens amningsråd baserar sig på de av WHO angivna amningsråden. Som grundar sig på studier gjorda i u-länder. Att helamma kan göra skillnad mellan liv och död när det inte finns rent vatten att tillgå, utbildningsnivån är låg och levnadsvillkoren i största allmänhet är tämligen miserabla. Men trots detta är alltså amningsråden baserade på studier genomförda i u-länder globala.

Peter C Gøtzsche tycks förhålla sig till kvinnor och deras bröst som man förhåller sig till ett barn. Undersöker vi våra bröst en gång i månaden blir vi påminda om risken att få cancer och blir oroliga av det. I stället för att vara, inte vet jag, kåta, glada och tacksamma?

Sanningen är den att vi borde oroa oss för att få cancer. Alla borde göra det. Vi röker och äter dåligt och tränar för lite och dricker för mycket. Inte alla. Men många. Och ju osundare vi lever desto högre blir också risken för att drabbas av vissa typer av cancer. Inklusive bröstcancer.

Och så var det ju det här med att ofarliga knölar tas bort ju mer vi undersöker våra bröst. Men det torde väl i så fall handla om en sjukvård som uppenbarligen bär på brister i fråga om kompetens? Uttalandet innebär i princip alltså att kvinnor skall kompensera för brister inom sjukvården genom att avstå från att undersöka sina bröst. På något vis framstår det som mer rimligt att man inom sjukvården arbetar med de faktorer som leder till onödiga operationer.

Att kolla brösten kanske inte minskar dödligheten i bröstcancer. Metoden är omstridd. Men vilken egentlig skada gör de där självundersökningarna egentligen?

Åstadkommer de inget annat. Så påminner oss i alla fall om att cancer inte bara är något som drabbar andra. Och att det finns all anledning i världen att leva lite sundare och därmed förhoppningsvis också lite längre. Vilket torde vara hälsovinster som inte bara minskar risken för bröstcancer.