Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att du läser budgetalternativ, Andreas

Det låter bra att du – Andreas (7/2) – som osäker väljare läser de olika budgetalternativen innan du tar ställning inför höstens val.

Precis som du läst så finns det pengar för drift av både Viksjöfors skola samt badhuset i Edsbyn i det budgetförslag som C och KD presenterade. I förslaget finns det också pengar för en fungerande kommunal barnomsorg. Den barnomsorgen kan vi dessutom framöver lägga lite extra pengar på eftersom vi inte slösar bort pengar på annat.

En barnomsorgsplats med vårdnadsbidrag kostar kommunen 36 000 kronor per år, en barnomsorgsplats på kommunal förskola och den Fria Förskolan Framtiden kostar båda 113 800 kr per år. När det alternativet fanns i vår kommun var det i genomsnitt 20 barn per månad som valde det, ja fast egentligen var det föräldrarna som valde och det tycker jag är bra att föräldrar får välja själva. Den som vill ha kommunal barnomsorg och den som vill ha annan huvudman, eller den som vill ordna sin barnomsorg själv ska få välja det. Under den tid som alternativet fanns gick det inte dra någon slutsats alls om att någon särskild grupp föräldrar var över- eller underrepresenterade.

En snabb kalkyl visar att 20 barn per månad ger kommunen en besparing på över 1 500 000 kronor per år, men vi vill låta skolförvaltningen behålla en del av pengarna för att kanske till exempel minska storleken på barngrupperna och slippa tillfälliga lokallösningar, något som tyvärr har gått åt det andra hållet de senaste åren.

Besparingar inom kommunens administration och minskade politikerkostnader, det tycker vi är viktigt. Jag hoppas att höstens val kommer att handla om utveckling i stället för avveckling, decentralisering istället för centralisering.

Hans Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel