Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra alternativ på frammarsch?

ngen kan väl ha missat att det var surströmmingspremiär igår.

Inför premiären genomförde Hälsingetidningar sitt traditionella surströmmingstest då finsmakare från hela landskapet testade de kulinariska läckerheterna.

För många är öl och nubbe också ett krav för en lyckad surströmmingsfest , även om ett alltför ymnigt bruk riskerar att förta både smak- och festupplevelsen.

Men det finns alternativ. Och de är på frammarsch. Det kan vara värt att uppmärksamma så här i surströmmings- och kräfttider.

Försäljningen av alkoholfri öl, vin, cider - och till och med ett slags alkoholfri sprit - har hittills i år ökat med 17 procent, i Gävleborg med nära 19 procent, sedan förra året meddelar Systembolaget.

Svenskarna köper dubbelt så mycket rusfritt på Systembolaget idag jämfört med för fem år sedan!

Ökningen håller i sig och kan troligen betraktas som ett tydligt trendbrott.

Visserligen har Systembolagets försäljning av gamla traditionella produkter också ökat under det första halvåret i år, men bara med drygt 9 procent mot de alkoholfria alternativens ökning på drygt 17 procent.

I volym är dock alkoholfritt fortfarande hästlängder efter alkoholen. Men tendensen är viktig.

Man kan gott gilla nubbe och öl till surströmmingen och ändå tycka att trendbrottet med den ökande alkoholfria försäljningen är bra och glädjande.

Alkoholen är nämligen ett av våra absolut största folkhälsoproblem, både vad gäller skador och sjukdomar, och våld och misshandel.

Man räknar med att mellan 5000 och 7000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Detta faktum uppmärksammas oroväckande lite i jämförelse med de omkring 350 som omkommer i trafiken varje år.

Dessutom spelar alkoholen, som sagt, en avgörande roll bakom misshandel, hot, våldtäkt, dråp, mord och olyckor.

Forskare har visat att det finns en 13-faldig riskökning för att begå en våldshandling inom 24 timmar när man druckit alkohol än när man är nykter.

Länge blev människor, som av olika anledningar föredrar alkoholfria alternativ på fester, uttittade och fick nöja sig med läsk eller vatten. Men på senare år har det vuxit fram en hel del bra alkoholfria viner, öl och cider.

"Det är inte bara gravida och bilförare som vill avstå från alkohol nu för tiden. Vi ser också en tydlig hälsotrend – folk är mer medvetna om vad de konsumerar generellt", säger Systembolagets inköpschef Sara Norell till Svenska Dagbladet.

Hon betonar att det alkoholfria vinet måste baseras på vanligt vin, annars kallas det för druvsaft.

Och eftersom efterfrågan ökar blir det också mer intressant för producenterna att utveckla framställningsmetoderna.

Nu kommer - den i volym räknat – fortfarande rätt marginella konsumtionsökningen av alkoholfria alternativ knappast att förändra vare sig folkhälsan, trafiknykterheten eller våldsbrotten på något avgörande sätt.

I synnerhet inte eftersom alkoholkonsumtionen också ökar, även om det i procentenheter är mindre än ökningen för de alkoholfria alternativen.

Men det är ändå ett litet tecken på att det går att påverka konsumtionsmönster.

Och om trenden håller i sig och förstärks, kan den också på lång sikt påverka attityder och folkhälsa i positiv riktning.