Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boxningslegendaren Muhammad Ali är död

Den legendariske boxningsvärldsmästaren Muhammad Ali har avlidit, 74 år gammal, uppger amerikanska NBC. Ali avled på ett sjukhus i Phoenix, bekräftar en talesperson för familjen för tv-kanalen.

Muhammad Ali hade varit inlagd på sjukhuset sedan ett par dagars tid med andningssvårigheter, ett tillstånd som förvärrades på grund av att han led av Parkinson, en sjukdom som han drabbades av på 1980-talet. Hans talesperson Bob Gunnell sade då att tillståndet var gynnsamt och sjukhusvistelsen förväntades bli kort. Tidigt på lördagsmorgonen kom dock beskedet att Ali hade avlidit och därmed är en av idrottsvärldens allra största stjärnor genom tiden borta.

Muhammad Ali var en fighter och profil både i boxningsringen och utanför.

Utanför blev han en viktig förkämpe för de svartas rättigheter i USA.

Hans karisma och utstrålning gjorde honom till en av världens mest kända personer.

Han har utsetts 1900-talets störste idrottsman av Sports Illustrated och århundradets största idrottspersonlighet av BBC.

Muhammad Ali föddes som Cassius Clay Jr i Louisville, Kentucky, den 17 januari 1942.

Han började boxas som tolvåring och bara sex år senare vann han OS-guld i lätt tungvikt i Rom.

Åtta veckor efter OS-segern gick han sin första proffsmatch och vann.

Det skulle bli åtskilliga segrar genom åren. Från och med den 6 mars 1964 som Muhammad Ali då han bytte namn efter att ha konverterat till islam.

Han blev tungviktsvärldsmästare tre gånger, 1964, 1974 och 1978, och vann 22 titelmatcher.

Muhammad Ali hade stort självförtroende, lät ofta sin guard falla och lutade sig i stället bakåt för att undvika motståndarens slag. Hans egna ord om sin stil blev klassisk:

– Sväva som en fjäril, sticka som ett bi.

När han lade handskarna på hyllan 1981 var det med ett matchfacit på 56 segrar och bara fem förluster. Han vann 37 av matcherna på knock.

Muhammad Alis kanske mest kända match var "The rumble in the jungle" mot den dåvarande världsmästaren George Foreman 1974 i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo.

Ali vann på knock i slutet av den åttonde ronden inför 60 000 åskådare.

Hans mest kända match utanför ringen var hans vägran att strida för USA i Vietnamkriget. Händelsen blev till film 2013 med titeln "Muhammad Alis greatest fight".

Ali fråntogs världsmästartiteln, fick 10 000 dollar i böter och dömdes till fem års fängelse. Genom att överklaga domen sköt han upp fängelsedomen och vann 1971 till slut striden i USA:s högsta domstol som upphävde straffet.