Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boverket backade om bidrag

Ungdomsprojekt med förhinder hos IOGT-NTO.
>>"De kan göra en ny ansökan"

Annons

I källarplan hos IOGT-NTO i Hudiksvall finns 400 kvadratmeter yta som fram till för några år sedan var helt oinredd. Det här var ytor som föreningen ville ställa till förfogande för ungdomarna, och man inledde ett ambitiöst ombyggnads- och inredningsprojekt.

Men det hakade upp sig med finansieringen, och nu står allt stilla i väntan på att det ska lösa sig med pengar.

– Det skulle bli lokaler för öppen ungdomsverksamhet. Ett ungdomshus dit ungdomarna skulle kunna komma direkt efter skolan, och till exempel få hjälp med läxläsning. Det skulle bli utrymme för att lyssna till musik, rum för läsläsning, och en liten kafeteria, berättar Börje Edoff vid IOGT-NTO.

Källarvåningen var i allt väsentligt oinredd, med jordgolv på stora ytor. Kraftiga stenpelare håller huset uppe, och en gammal valvad del berättar enligt Börje Edoff om ett förflutet som bankvalv. Källarplanet ingav förhoppningar om stora utvecklingsmöjligheter.

– Vi gjorde ritningar och grejade, och när vi gjorde den första ansökan till Boverket, år 2010, fick vi besked om att vi skulle få en miljon kronor. Då tog vi kontakt med den person som hade gjort kalkylen, men fick till svar att inte kunde han bygga om källaren för en miljon. Det ingick till exempel varken el eller vatten och avlopp. Vi hade fått en glädjekalkyl, säger Börje Edoff.

Logen tog då kontakt med Skanska, och fick en ny kalkyl som landade på 3,7 miljoner kronor. I summan ingick bland annat golvvärme i den blivande stora källarsalen, ny fjärrvärmeanläggning, omdragning av el, gjutning av övriga golv, målning och snickerier i allmänhet, och inte minst hiss för att göra källaren tillgänglig även för ungdomar med funktionshinder, förklarar Börje Edoff.

– Vi hade först planerat för en ramp, men när vi öppnade golvet såg vi att lutningen var alldeles för brant. En ramp skulle ha nått ända in i baptistkyrkan för att bli användbar...

På förslag av entreprenören bestämde man sig för att försöka få dela upp arbetet i två etapper. Man tog kontakt med Boverket, och Börje Edoff uppger att en tjänsteman gav klartecken. En del jobb blev gjorda, och IOGT-NTO centralt förskotterade 540 000 kronor som lån.

– När vi hade redovisat den första etappen till Boverket väntade vi på att höra av dem, men det kom inga pengar. Våren 2013 började vi efterlysa pengarna, och fick till sist besked om att vi inte skulle få dem, eftersom vi hade delat upp arbetet i två etapper, säger Börje Edoff.

– Vi hade ju fått klartecken för att göra så, annars hade vi naturligtvis inte gjort på det viset. Då tog vi kontakt med Våra gårdar, som också kontaktade Boverket och fick samma besked, säger Börje Edoff.

Pengarna från Boverket ligger där de ligger, konstaterar Börje Edoff. Beslutet är inte återtaget, men det betalas inte heller ut några pengar till projektet. En ansökan hos Allmänna arvsfonden avslogs under hösten 2013 utan närmare förklaring om varför.

Entrén till huset är halvfärdig, och står igenbommad. Den nya dörren ligger i källaren, men är inte insatt. Hissen är installerad, men är obrukbar eftersom den ska seriekopplas med entrédörrens automatiska öppnare.

– När vi inte hade några pengar att betala med, ville Skanska inte fortsätta och göra klart. Nu vet jag uppriktigt sagt inte hur det ska gå. Vi har ju fortfarande som målsättning att genomföra projektet. Det måste vi. Nu ska vi snart träffa Våra Gårdar, de kommer hit för att prata igenom saken. Det ligger ju också i deras intresse att vi genomför projektet.