Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böteshot mot bonde

Bonde i Hudiksvalls kommun lät en febrig och skakande kalv, som knappt var vid medvetandet, ligga kvar i ladugården.

När länsveterinären oanmäld kom till bondgården i mitten av september, såg han att sexton djur hölls ute, utan tillgång till torr plats eller ligghall. En rundbal foder låg direkt i djurens avföring och det fanns inte plats för alla djur att äta från den.

Veterinären konstaterade att nötkreaturen hade dåligt hull och att flera visade tecken på dålig hälsa eller sjukdom. Många var förorenade av gödsel, blöta, leriga och stod och skakade i regnet. Inne i ladugården låg en febrig kalv och skakade, knappt vid medvetande. Andra kalvar saknade strö, grovfoder och vatten. Flera djur hostade eller visade andra tecken på ohälsa.

Det har lett till att bonden nu under hot om böter omgående ska åtgärda en rad missförhållanden. Han måste också se till att djur som visar tecken på sjukdom placeras i sjukbox och får nödvändig vård, eller avlivas.