Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter för miljöbrott

En näringsidkare i Ovanåkers kommun får betala 25 000 kronor i böter på grund av miljöbrott. Man har vid flera tillfällen låtit elda upp avfall utomhus och det har lett till att det i marken sedan har påträffats dioxiner, bly och zink i sådana koncentrationer att det anses som mycket allvarligt.

I domen från riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund slås fast att särskilt dioxinhalterna har varit så höga att de kan skada människor och miljö.

Den höga halten av dioxiner är i sin tur påverkad av förbränningen på öppen eld har varit otillräcklig.

Enheten ser allvarligt på brottet, eftersom det har kommit ut ämnen i både mark och luft i en sådan omfattning som inte har ringa betydelse, som det heter i domen.

Men eftersom även andra personer otillåtet har eldat på den aktuella platsen kan näringsidkaren bara knytas till en del av det eldade avfallet. Det blev därför en jämkning när det gäller bötesbeloppet. Det blir böter på 25 000 kronor

Det samlade straffvärdet för den otillåtna avfallseldningen beräknas annars till drygt 200 000 kronor.