Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Unika hus i den gamla skidbacken – bygget i Orbaden har startat

Den första av de planerade stugorna i den tidigare Orfabacken på Åsberget i Orbaden, Vallsta, har börjat byggas. – Vi tog första spadtaget under veckan som gick, säger Åsbergets ägare Staffan Michelson.

Annons

Anders Jonsson (Hälsinge renovering och bygg), Hanna Michelson (arkitekt), Stefan Landin (Lars Wilhelm AB), Staffan Michelson och Lena Michelson (Bergaliv AB) samt Daniel Jansson (Bollnäs kommun, näringslivskontoret) var med när det första spadtaget till lofthusen i Åsberget togs.

Förra sommaren berättade Ljusnan och Helahälsingland.se om planerna på en speciell sorts arktitektritade "loftstugor" i den gamla skidbacken på Åsberget.

Makarna Staffan och Lena Michelson, som förvärvade Åsberget på en fastighetsauktion under fjolåret, sökte förhandsbesked för fyra stugor nära toppen på Åsberget med utsikt över Orsjön.

– Stugorna står på ben och är inspirerade av Hälsinglands härbren. Tanken är att de ska byggas och hyras ut till sportfolk och andra människor som vill uppleva närheten till naturen och den fantastiska utsikten över landskapet och älven, förklarade sade Michelson förra hösten – och betonade samtidigt att det rörde sig om tidiga planer och att det inte var säkert att de skulle bli verklighet.

Läs också: Vill satsa på stugor i Orfabacken

Så här kommer lofthuset att se ut när det står klart.

Men nu har de alltså blivit det. Under förra veckan togs första spadtaget till det första lofthuset, som byggnaderna nu benäms, på Åsberget. Det är Staffan Michelsons bolag Bergaliv AB som svarar för bygget, i samarbete med andra byggbolag. De unika husen är ritade av arkitekten Hanna Michelson, dotter till Staffan och Lena Michelson.

– Vi räknar med att det här första huset ska stå klart till våren, säger Staffan Michelson, som hoppas kunna bygga hus nummer två under 2017:

– Vi bygger ett hus nu och drar lärdomar av det. Det är inte helt lätt att bygga där uppe på berget så vi tar det här i etapper. Om det funkar som planerat byggtekniskt och det sedan visar sig att huset går att hyra ut också så kommer vi att bygga fler. Vi har förhandsbesked för fyra hus och om allt går som vi tänkt så bygger vi ett till under nästa år.

Läs också: Bröderna bygger bryggeri

Staffan Michelson berättar också att en ny intresseförening i Orbaden har startats.

– Det är också något som vi går igång med nu. Det handlar om att skapa samverkan mellan ortens företagare och boende för att göra Orbaden till ett centrum för livskvalité. Vi planerar att hålla ett ordentligt bygdesamråd nu under hösten.

Förutom makarna Michelsons engagemang vid Åsberget har även lokala företagarna Anders, Dennis och Nina Malmberg satsat stort i området senaste året, med bland annat ölbryggeri, restaurang och äventyrspark.

Läs också: Äventyrsparken i Orbaden har öppnat

Här, med god utsikt över Ljusnans och Orsjöns vatten, har det första lofthuset nu börjat byggas.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!