Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Sune flyttar och renoverar timmerhus: "Det är renoverat, det är inte nybyggt"

Förutom att rädda sekelvillor från förfall var Sune Ellström 25 år tidig med att anamma det som idag är en trend – att återbruka.

Annons

– Det är ett väldigt trivsamt hus. Det spökar lite grand men det får man väl acceptera i ett gammalt hus, säger Sune Ellström, som köpte huset när det var nära förfall. Nu är det vackert renoverat.

I den vackra blå pardörren sitter en charmigt stor järnnyckel. Innanför väntar ett minst sagt annorlunda och väldigt vackert hus med många vrår.

Sune Ellström tar min jacka.

– Du må tro att jag imponerar på damerna, gamla kärringar som unga damer. Det är en av mina specialiteter.

År 1989 bestämde sig Sune Ellström och hustrun Hanna att lämna Dalarna för att flytta tillbaka till hustruns hemtrakter – Hälsingland och Bjuråker. Med i flyttlasset fanns ett timmergarage som Sune plockat ned och senare återställde på gården i Bjuråker. För att hålla koll på alla delar använde han sig av en annorlunda metod.

– Vi märkte upp dem med spelkort. Det är ju 13 kort av varje färg i leken och som oftast är det 13 stockar i en långvägg. Man hade fyra färger och oftast fyra knutar. Så sätter man korten i knutarna. När man plockar ned har man spader, hjärter, ruter och klöver knut. Så behöver man inte hålla reda på siffror och bokstäver.

Gården Hjältens består av en stuga byggd under 1700-talet, som slagits samman med ett äldre hus som flyttats till tomten från en närliggande by. I mitten på den övre våningen finns en tillbyggd del. År 1890 stod hemmanet Hjältens klart.

Sune skriver på

Läs även: Paret köpte den förfallna jättegården – nu har de bed & breakfast, butik och massor med evenemang

När Sune och Hanna Ellström köpte huset hade det stått obebott i 20 år och behövde en ordentlig renovering.

– Tomma hus mår inte bra, man kan väl säga att det var nära ett sammanbrott. Det var bara köksfönstren kvar. I övrigt var det dåligt. Jag har lärt mig en sak, man ska inte ha någon vinkel och inget vattenpass, det blir det bara bekymmer. Ett gammalt hus som är snett, det är snett.

Det stora köket och två anslutande rum sommarbonades under 50-talet, resten av huset liknade mer ett förråd.

Renoveringen har pågått sedan de flyttade in år 1990, och ännu är det inte färdigt. Det är Sune själv med hustrun Hanna som renoverat allt, förutom yttertak, elektricitet, avlopp och vatten, som de hade hjälp med.

– Annars är det min fru och jag som hållit på. Hon är envisare än jag, så det gick framåt. Det är renoverat, det är inte nybyggt. En del är tillbyggt men i övrigt är det väl mest återbrukat.

Trappräcket kommer troligtvis från Bjuråkers kyrka. Något som blivit över efter en renovering, många år tillbaka.

Återbruk – ett ord som Sune upprepar genom turen av huset. Taket som tidigare låg över bjälkarna på övervåningen har blivit väggar till toalett och tvättstuga. Taket inne i ett av finrummen har tidigare varit väggar till en saltskrubb. Ett annat tak består av sjunkvirke från Silja. Kökets alla delar och många av de gamla dörrarna är inköpta på auktioner och second hand-butiker.

– Jag har alltid hållit på med återbruk och gamla hus. Jag har utbildning i skogen i botten och en period tog vi bort skogskvarter, sålde och flyttade timmerstugor. Plockade ned och plockade upp.

Många vackra dörrar, vägg- och dörrmålningar finns kvar i huset. Vackra trägolv som isolerats underifrån har åter fått liv. En gammal spis i köket lever kvar och ger rummet dess värme.

Dörren hittades i huset. Hanna tog fram dess vackra målning som gömde sig bakom masonit och spackel.

Läs även: Ägaren till rosa huset i Bergsjö lovar ta nya tag med renovering

På gården står flera byggnader.

– De har växt upp. Det var alldeles tomt på uthus här när vi köpte det. När man börjar reparera får man plötsligt ett behov av utrymmen till att ha dörrar och sådant i. Vi åkte runt i trakten och frågade om vi fick köpa hus som stod sneda och vinda på gårdarna, men alla sa att de skulle reparera nästa år.

Men så kom ett samtal från Sunes hemby i Ockelbo. Ett hus byggt av hans farmors morfar på 1800-talet skulle sågas ned till brasved. Sune åkte genast dit och plockade ned det.

Arstugan som Sune har transporterat från Ockelbo är byggd av hans farmors morfar. Det enda som är nytt på tomten är lekstugan bredvid som Sune själv byggt.

– Det har väl sysselsatt oss en del det med, det var ju nedplockat till noll det också. Det var roligt och intressant, det blev några fler uthus även efter det.

Det är inte bara husen som har några år på nacken, även möbler och diverse prylar som pryder husens innanmäten har en ålder att tala om. På en hylla står blåslampor uppradade.

– Det är bra att ha grejer. Det är min fru som samlade på blåslampor. Det var väl för att elda på mig förstår jag, så det blir någon fart. Du ser, hon har använt många.

Sju vävstolar, 80 prydnadstuppar och en samling korgar är några av de saker som finns att beskåda i huset. Men rundvandringen avslöjar inte endast hustruns prylsamlingar. Även Sune själv samlar flitigt på äldre föremål. Förutom att husera en garnaffär i arstugan, där han säljer garn som blivit över sedan han förlorade sin hustru för tre år sedan, fylls rummen med alltifrån en orgel till gamla ladugårdsföremål.

– En del är original och en del är originella. Sen har jag samlat på mig lite järnspisar också, spisar kan man aldrig få för mycket av.

Många av de gamla dörrarna i huset har förvandlats till skjutdörrar av praktiska skäl.

Läs även: Fyra års mödor med flyttat hus

Regnets smatter mot taket ger en speciell stämning när vi i huvudbyggnaden ständigt möts av nya dörrar, som leder oss vidare till nya rum.

Hur många rum har du?

– Det vet jag inte, så talar jag inte om det heller, säger Sune och får oss åter att skratta.

Sune, som fyllt 89 år, har fortfarande planer på vad som ska åstadkommas i husen härnäst.

– Det har vi väl lite till mans, ett behov av att ha något för händerna, och sedan är det ju fantastiskt roligt att se den dagen det blir färdigt. Nu håller jag på i arstugan, det är garnförråd. Så där varmbonar jag nu och sätter upp väggar och flyttar grejer från det ena stället till det andra.

En gammal listmålning hittades när de renoverade huset.  – Annars har min fru målat det mesta här. Hon är borta sedan två år, men spåren finns kvar.

Läs även: Köp upp, riv och rusta de anrika husen i Arbrå

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!