Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadspriserna skjuter fart igen

Efter en paus stiger bostadspriserna på nytt.
– Nu sätter det fart igen, det är anmärkningsvärt, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

De senaste årens kraftigt stigande bopriser kom av sig under senhösten och kring årsskiftet. Men nu stiger priserna något igen, visar de månatliga mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Den senaste månaden har villorna i snitt blivit en procent dyrare medan bostadsrätterna ligger stilla.

– Efter tre månader av stiltje ser vi tydliga tecken på att det börjar röra sig uppåt igen, säger analyschef Per-Arne Sandegren.

I Gävleborg har priserna på villor ökat med fem procent de senaste tre månaderna, medan priserna på bostadsrätter stigit med två procent.

Sett till prisutvecklingen det senaste året har priserna på bostadsrätter i Gävleborg ökat med 24 procent, medan villapriserna har stigit med elva procent.

I Hudiksvalls kommun har villapriserna stigit med 26 procent under samma tid, medan priserna i Bollnäs backat med sex procent.

Nationellt sett är det är framför allt villorna i storstäderna som drar. Den synligaste prisuppgången under februari, plus två procent, märks på villor i Storstockholm och Storgöteborg. I Göteborgsområdet stiger också bostadsrättspriserna tydligast, plus två procent där också. Även i centrala Stockholm och i Malmöregionen ökar priserna på bostadsrätter, med en procent. Men totalt sett ligger priserna på bostadsrätter i genomsnitt stilla.

Ännu tydligare är siffrorna från Valueguard. Mellan augusti och december steg det så kallade hox-indexet 1,1 procent. Från årsskiftet har samma index stigit 4,4 procent.

Och sedan månadsskiftet februari/mars har marknaden tagit ytterligare fart, enligt Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

"Detta är ingen unik situation och sett till samma period förra året var utvecklingen väldigt likartad och om det följer samma trend som förra året så kommer vi att se prisökningar även framöver", skriver hon i en kommentar.

På lite längre sikt handlar det fortsatt om stora prisuppgångar. På ett år har priserna på bostadsrätter generellt i hela riket stigit 14 procent medan villorna har blivit 10 procent dyrare.

Samtidigt görs allt fler affärer, en trend i stigande.

– Det är ytterligare ett tecken på att vi har en het marknad, säger Sandegren.

Grundförklaringen är bristen på bostäder, enligt honom.