Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsmarknaden går mot osäker höst

Läget på bostadsmarknaden beskrivs av branschen som "svajigt" och svårbedömt. Villapriserna är hyggligt stabila medan priset på bostadsrätter sjunker. Det gäller dock inte Söderhamn där en bostadsrätt gick för 1,2 miljoner i början av veckan.

Under årets första sex månader var situationen på bostadsmarknaden i Sverige stabil, dock med smärre regionala skillnader.

Men efter juni har bostadsmarknaden "tagit stryk" av den senaste tidens börsoro, räntehöjningar, bolånetak och den finansiella situationen i länder inom EU. Tuffast har det varit för bostadsrätter, där priserna gått ner med fyra procent enbart under juni, enligt sajten Maklarstatistik.se.

Villapriserna i riket har gått upp med en procent under perioden, trots att det, enligt Fastighetsbyrån (Swedbank), fanns ett rekordstort utbud av villor och fritidshus på marknaden under andra kvartalet.

Även i Söderhamn har Fastighetsbyrån mycket inne till försäljning. Men här är prisnivåerna stabila, enligt fastighetsmäklare Janne Färnstrand:

- Vi har inga överpriser på bostäder här. Men det är ont om bostadsrätter. I början av veckan sålde jag en i city, i en välskött förening, för 1,2 miljoner kronor. Det var över det begärda priset, säger han.

Fastighetsbyrån gör bedömningen att det stora utbudet kan göra att "vanliga" bostäder kan bli svårsålda, medan det fortfarande finns ett sug efter "unika" bostäder, vilka i vissa fall säljs till rekordhöga priser.

Ett exempel i Söderhamn: ett fritidshus på Skatön, 68 kvadratmeter, där det begärda priset är 1,6 miljoner kronor (23 529 kronor per kvadratmeter). Som jämförelse kan nämnas att ett hus i Stråtjära på 140 kvadratmeter säljs för 325 000 kronor (2 321 kronor per kvadratmeter), enligt sajten Hemnet.

Fastighetsbyrån gör dock samma bedömning som Maklarstatistik, nämligen att marknaden är svårbedömd på grund av osäkerhet om ränteutveckling och tecken på inbromsning i den svenska ekonomin.