Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadslösheten minskar, hemlösheten ökar

Enligt en rapport från Socialstyrelsen finns det 280 bostadslösa och 34 000 hemlösa personer i Sverige.

Annons

Jämfört med tidigare år så minskar bostadslösheten medan hemlösheten ökar. Vilket inte är så märkligt som vad det kan tyckas. En bostad är inte samma sak som ett hem.

Socialstyrelsens statistik är ett kvitto på att socialtjänsten i landets kommuner har blivit bättre på att ordna fram bostäder åt människor som inte kan ordna tak över huvudet på egen hand.

För ett antal år sedan ledde jag en utredning som på regeringens uppdrag granskade hemlösheten i Sverige. Vår utredning riktade stark kritik mot den moralism och uppfostringsnit som ofta förhindrade förverkligandet av smidiga och individanpassade bostadslösningar. Det ligger så att säga i korten att människor har någon form av problem om de av egen kraft har stora svårigheter med att ordna någon form av anständig bostad.

Jag upplevde att många myndigheter lade mer kraft på att älta dessa problem i stället för att lägga fokus på bostadsanskaffandet i sig. Nu tycks trenden ha vänt. Socialt anordnade bostäder är mer lättillgängliga i dag. Vilket bland annat leder till att hemlösheten växer. En tillfällig bostad räknas nämligen inte som ett statistiskt hem.

Att ordna fram en bostad till en behövande medborgare är en relativt lätt uppgift. Att förädla denna bostad till ett hem är ett betydligt trixigare uppdrag. Det är bra att kommunerna nu förefaller att koncentrera sig på att lösa den lätta uppgiften först. Det innebär emellertid inte att vi ska blunda för det svårare uppdraget.

Vi ska heller inte förtränga att den process som det innebär att förvandla en bostad till ett hem, i allt väsentligt är styrd av den enskilda människan.

Det finns ett otal varianter på det goda hemmet. Bottenplattan består av en känsla av att jag bor här därför att jag vill bo här och att jag själv kan bestämma hur länge jag ska bo kvar.

Sådana känslor växer fram i människors hjärtan och självbilder. De växer fram på olika sätt och i olika takt. Och ibland växer de inte alls.

De sociala myndigheterna kan bistå med varsamt och professionellt socialt arbete för att hjälpa människorna. Att genom myndighetsbeslut avskaffa hemlösheten låter sig dock inte göras.

Mer läsning

Annons