Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist i Söderhamn – kan vara 100 intresserade av en lägenhet

Söderhamn har under många år tappat i befolkning. Lägenheter har stått tomma och bostadsområden har rivits. Men idag är läget ett annat. Befolkningen ökar och folk har svårt att hitta bostäder. Nu talas det om att bygga nytt istället för att riva ner.

Det har skett en stor förändring på bostadsmarknaden i Söderhamn den senaste tiden. Det var inte länge sedan det kommunala fastighetsbolaget, Faxeholmen, hade mer än tio procent av sina lägenheter outhyrda. Idag är 99 procent av lägenheterna uthyrda och många letar bostad.

Live tisdag klockan 18: Paneldiskussion om bostadssituationen i Söderhamn

– Om man tittar tillbaka ett år var det omkring tio som brukade visa intresse för en lägenhet. Idag kan det vara mellan 50 och 100 stycken och alla vill bo centralt, säger Petri Berg, vd på Faxeholmen.

Många rivningar samt en befolkningsökning har gjort att det nu är bostadsbrist i centrala Söderhamn. Unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden och äldre, som vill flytta ifrån sina hus, hittar inte anpassade lägenheter.

Läs även: Bandylegendar hyllas när Faxeholmen ska bygga nytt – Petri Berg: "Vi vill skapa 100-150 lägenheter de närmaste åren"

Petri Berg tycker att rivningarna varit nödvändiga och han får medhåll av kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S). Han säger att det varit väldigt svårt att förutspå den här befolkningsökningen och att rivningarna, utifrån vad de visste när besluten togs, inte varit fel.

– Om vi visste vad vi nu vet kanske vi skulle ha väntat med någon byggnad, men de hade passerat bäst före datum och rivningarna har varit rätt, säger han.

Oppositionsråd Magnus Svensson (C) säger att bostadssituationen är ansträngd, men inte heller han tycker att rivningarna har varit fel. Nu gäller det, enligt Svensson, att underlätta för alla som vill bygga nytt.

– Vi måste ha detaljplanerad mark och se till att det är lätt för intresserade att komma igång att bygga, säger han.

Enligt Petri Berg på Faxeholmen kan man få en lägenhet hos dem inom sex månader om man är villig att bo en bit utanför centrum. Inne i centrum tar det närmare ett år och vill man ha en etta eller tvåa kan man få vänta i omkring två år.

Både Sven-Erik Lindestam och Magnus Svensson ser mest positivt på utvecklingen med en ökad befolkning och de ser fram emot nybyggen i Söderhamn.

– Under hösten kommer vi att få se byggkranar i Söderhamn för första gången sedan Jesus gick i kortbyxor, säger Sven-Erik Lindestam.

– Vi vill ha en positiv befolkningsutveckling men har vi inga bostäder blir det svårt, säger Magnus Svensson.

Kommunen går miste om pengar om folk väljer att bosätta sig på andra orter på grund av att de inte hittar något i Söderhamn. De flesta verkar eniga om att det måste byggas och då inte bara av det kommunala bostadsbolaget.

– Vi vill ju inte att allmännyttan bygger så mycket så att de hamnar i obalans igen. Man måste vara rimliga i sina åtaganden. Situationen kan också ses som en affärsmöjlighet för andra som vill bygga, säger Sven-Erik Lindestam.

– Jag kan även tänka mig att det finns ett intresse för att bygga ute på landsbygden. Jag var på en landsbygdsträff i Stråtjära och det finns flyttkedjor där med. Folk som bor i hus och vill hitta andra boenden utan att behöva lämna orten, säger Magnus Svensson.

Men ska man tro Faxeholmen är det mest i centrum som folk vill bo och det är där som Faxeholmen planerar att lägga sina resurser. I alla fall till en början.

– Jag tycker att det är kul att se hur frågan har vänt. Förut pratade alla bara om rivningar. Nu handlar det om att bygga nytt. Men vi måste göra rätt saker. Vi får inte hamna i en sits där vi återigen sitter med tomma lägenheter, säger Urban Wigren, ordförande på Faxeholmen.

Han menar att husen de bygger nu måste kunna hyras ut även 2030 och det är väldigt svårt att veta om befolkningsökningen kommer att fortsätta eller om det vänder nedåt igen.

Läs också: Över 8 000 i kö till Bollnäsbostäder

Läs mer: Bostadsbristen: Tre gånger längre tid i bostadskön på ett halvår i Ovanåker

Läs mer: Hyresgästföreningen: Det behövs en mix av åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen