Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist ger högre villapriser

Bostadsmarknaden glöder efter sommaruppehållet och nu vill mäklare att kommunerna sätter fart på byggandet.

Mäklare i Hälsingland beskriver situationen på likartat vis: Generationerna födda på 1930- och 40-talet vill gärna flytta in till lägenheter i centrum och barnfamiljer står i kö för att köpa deras bostäder. Problemet är att det inte finns lägenheter att flytta till. I stället stiger priserna.

Och nu har bostadsmarknaden dessutom fått en extra skjuts efter semestrarna.

– Vi har väldigt många familjer som söker bostäder, men få som säljer. De ringer och ligger på oss och ofta hinner vi pussla ihop köpare och säljare innan det går ut på annons, säger Johanna Nordholm vid Fastighetsbyrån i Hudiksvall.

De har 1 200 bostadsspekulanter i sina register just nu men i Hudiksvall finns bara 12 hus och 9 lägenheter till salu. Även i småorterna nära Hudiksvall är köparna allt fler.

Det leder till problem: priserna skjuter i höjden vilket också försvårar för de som vill köpa en bostad.

– Vi vill att det byggs mer lägenheter i Hudiksvall. Det finns många äldre i villa som passar för barnfamiljer och de vill gärna bo centralt i en tre-, fyrarummare.

Pär Berglin vid Mäklarringen i Ljusdal känner igen situationen.

– Det är exakt likadant i Ljusdal. Det finns jättemånga äldre som vill flytta, men det finns inget att flytta till.

Han säger att trycket också ökar i Järvsö, medan priserna på bostäder i bruksorterna sjunkit efter kravet på bankerna att kontantinsatsen ska vara minst 15 procent av köpeskillingen.

Båda mäklarna vill att det ska byggas hyres- eller bostadsrättshus och det brådskar. Samtidigt som barnfamiljerna bjuder över varandra i husköpen drivs priserna på bostadsrätter upp av trycket från de som sålt.

– Folk är beredda att betala mycket mer för en bostadsrätt nu, säger Pär Berglin och tillägger att de också blivit mycket lättare att sälja.

– Jag tror att det ofta finns lägenheter men de har inga hissar i husen. Kommunen borde köpa upp och anpassa dessa och även bygga nytt, tycker Pär Berglin och påminner om att kommunen har en allt äldre befolkning.

Det märks också en annan inställning hos de äldre. Pär Berglin berättar att många redan i 60-årsåldern börjar söka efter boende i ett plan för att slippa trappor när ålderdomen kommer. Enplanshus har blivit en bristvara.

Johanna Nordholm märker en till förändring:

– Både lägenheter och villor ska vara i bra skick och helst renoverade innan man flyttar in. Förut var man mer inne på att köpa och fixa bostaden som man själv ville ha den. Nu ska det gå att flytta in direkt.